46 prosent opplyser at de ikke har sparedusj, mens ni prosent ikke vet hva slags dusj de har.

– Kanskje noen skryter på seg å ha sparedusj uten å ha det, men uansett er dette overraskende høye tall, og det er gledelig, sier rørleggermester Roy Breivik i Varme & Bad Rørservice i Namsos.

Mange husker de enkle sparedusjene i plast som mange hoteller hadde for 20-30 år siden.

– Dette var dusjer der man følte at det nesten ikke kom vann, og det tok evigheter å få vasket seg. I dag har teknologien kommet mye lenger, sier Breivik.

Bedre komfort
Leverandørene kommer med stadig nye løsninger på vannsparende funksjoner.

– Dagens teknologi gjør at man knapt merker forskjell på en sparedusj og en vanlig dusj. I avanserte sparedusjer er opplevelsen av trykk og stråle en helt annen enn i de første og billigste sparedusjene som kom på markedet på 1980-tallet

Sparedusjer kan også innstilles på tid, slik at tenåringene i huset ikke blir stående i dusjen i 20 minutter.

Ifølge Breivik går utviklingen i to retninger.

– Samtidig som mange vil ha store takdusjer, er det økende etterspørsel etter dusjer og blandebatterier som er gjerrige på varmtvannet. Dette gjelder både bedriftsmarkedet og hjemme hos folk. Med moderne dusjløsninger trenger man ikke fire like mye på komforten som før for å få gode, vannsparende løsninger verken i vasken eller dusjen, sier han.

Mye å spare
Varmtvann er av de største postene på strømregningen, og vi dusjer stadig mer. Det merkes spesielt godt i familier med flere barn og tenåringer i huset.

– Unge står lenger i dusjen enn før, og de dusjer oftere. Mange tar dusjen etter trening hjemme i stedet for på treningsstudioet, sier Roy Breivik i Varme & Bad.

Sparedusj er mest populært blant godt voksne og eldre som ikke har barn boende hjemme lenger, viser undersøkelsen. Blant yngre er det bare hver tredje husstand som har installert sparedusj, mens over halvparten av de litt eldre har sparedusj.

En vanlig dusj bruker rundt 20 liter vann i minuttet, mens en sparedusj klarer seg med halvparten.

Ønsker du å finne ut hvor mye vann dusjen din bruker, kan du se hvor lang tid det tar å fylle en 10 liters vaskebøtte med fullt trykk.