Halden Kommune er godt i gang med Handlingsplan VA 2011-2014 , som blant annet innebærer å utbedre lekkasjer i kloakksystemet, stanse innlekking av fremmedvann og forhindre at bekkene blir oversvømt av kloakk i perioder med sterk nedbør.

- Det arbeides med saneringer på flere fronter, og særlig i forbindelse med Os-bekken foregår det nå fornyelse og oppgradering, sier Frank Tore Olsen, avdelingsleder for vann, miljø og infrastruktur hos konsulentfirmaet Pöyry i Sarpsborg, som har utarbeidet planene for Halden kommune.

Den største potten av penger skal brukes på å oppgradere kloakknettet  - med pumpestasjoner og nye rør, men også vannforsyningen får en oppgradering.

Med dette håper Halden kommune å kunne etterkomme endringen i kommunens utslippstillatelse gitt av Fylkesmannen i Østfold på bakgrunn av endring i forurensningsloven.

Milliarder i etterslep
Å få bukt med etterslep i vedlikehold av kloakkledninger og innføre bedre systemer for å skille overvann fra avløp er en av de store kommunale utfordringene de nærmeste tiår. Utbyggingen av infrastrukturen var formidabel etter krigen og frem til 1970 tallet. I denne perioden var tilgangen til materielle ressurser og teknologi ikke i takt med utviklingen. Dette har medført at levetiden ikke er som forventet og krav til utskifting gjør at etterslepet har økt kraftig. Mange lokalpolitikere har i tider med sviktende inntekter etter manges mening brukt miljøtiltak som salderingsposter i kommune budsjettet.

Det snakkes om milliarder i etterslep på landsbasis.

Men det finnes lyspunkter, som i Halden, der man nå har bevilget nesten 250 mill over en fireårsperiode for å få bukt med de verste problemene.

- Vi er godt i gang. I fjor var det bevilget 40 mill., og i år er det satt av nesten 50 mill. Men det er viktig å jobbe fornuftig, som blant annet vil si å ta både kloakk- og vannledninger samtidig. Å få gjennomført en slik plan føles veldig bra, det er et langt steg i riktig retning, sier ingeniør Thor Egil Sætre i Halden Kommune.

Tidligere har man ryddet opp i Remmen bekken, og man skal også i gang med nytt rensetrinn på renseanlegget her fra 2016, dette kommer i tillegg til det som allerede er bevilget.

Gamle anlegg
I Halden som ellers i landet skjedde den store utbyggingen av kloakksystemet på femti-, seksti- og syttitallet. Mye av det som ble gjort den gang er i ferd med å gå ut på dato. Enkelte steder er det fare for at ledninger kan kollapse.

- Vi konsentrerer nå arbeidene om de tettest befolkede områdene, og det blir spennende å se hvordan Os-bekken blir etter man er ferdig, sier Sætre.
Politikerne i Halden har tidligere ikke klart å bli enige om en hovedplan for hele VA-systemet, og det er med et visst press fra Fylkesmannens Miljøvernavdeling at de bevilget penger til Handlingsplanen.

- Halden er en stor kommune i ustrekning og det skal bli spennende å følge utviklingen her, man er godt i gang, og det er positivt, sier Frank Tore Olsen ved konsulentselskapet Pöyry i Sarpsborg, som bistår Halden Kommune i arbeidet.