Olje- og energidepartementet (OED) har fått overlevert en rapport med gjennomgang av løpende konsulentavtaler i OED som viser at det for majoriteten av kontraktene under 500.000 kroner ikke er gjennomført konkurranse. Dette skriver OED i en pressemelding tirsdag.

I flertallet av konsulentavtalene under en halv million olje- og energiminister Åslaug Haga har inngått, har det vært brudd på reglene, viser gjennomgang.

En gjennomgang av løpende konsulentavtaler i Olje- og energidepartementet viser at flertallet av departementets konsulentkontrakter under en halv million kroner ikke har fulgt reglene.

I 14 av 22 konsulentavtaler fant Depkjøp at det ikke er gjennomført konkurranse og det er mangelfulle begrunnelser for bruk av unntaksbestemmelsene i anskaffelsesregelverket i en del tilfeller.

Det er konklusjonen til Departementenes innkjøpstjenester (DepKjøp) som har gjennomgått departementets innkjøpsrutiner.

Videre er anskaffelsesprotokollene mangelfullt utfylt og anskaffelsesprosessen er mangelfullt dokumentert.

Til TU.no sier riksrevisor Jørgen Kosmo at bruddene ved anbudsprosesser i Olje- og energidepartementet er slurv som kan skape mistanke om vennetjenester.

– Det kan se ut som brudd på regelverket mer er regelen enn unntaket i disse sakene, sier kontrollkomité-medlem Per-Kristian Foss om OEDs anskaffelser til Dagens Næringsliv.