Det er i sin kommentarspalte i Stavanger Aftenblad at Gunnar Berge tar for seg mytene i energi- og klimadebatten. Berge skriver videre:
- I sammenligning med andre høyt utviklede land kommer vi slett ikke dårlig ut. Det er her hjemme at vi hyppigst fremstilles som klimaverstinger. Vi hører det sjeldent ute.
Gunnar Berge påpeker at utslipp av klimagasser henger nøye sammen med produksjon og bruk av energi. Allerede her mener Berge at det gjøres en feilkobling, for at vi som et rikt land på energi forsyner andre kan da ikke uten videre belastes oss. De land som er fattige på energikilder må basere seg på tilførsel utenfra. Annerledes kan det neppe være.
- Når det gjelder energiforbruket i Norge regnet per innbygger, ligger Norge ikke påtopp i verden. Land som Canada, USA, Finland og Australia ligger høyere. Sverige, som ofte fremstilles som et foregangsland, ligger nesten på amme nivå som oss.
Gunnar Berge skriver i sin kommentarartikkel at forskjellen på Norge og andre land er at vi har en lang større andel fra fornybare energikilder. Rundt halvparten av energien vi bruker er elektrisitet fra fornybare energikilder. Av al elektrisiteten her i landet kommer 98 prosent fra vannkraft.
- Gjennomsnittet for landene i EU-område er 15 prosent fornybar. I Sverige står fornybare energikilder for ca. halvparten av el-produksjonen og i Danmark om lag 27 prosent, fremholder Berge.
Gunnar Berge legger til at de færreste land er i den heldige stilling at de kan velge og vrake mellom energikilder.
Likevel er det etter hans mening store muligheter for mer miljøvennlig produksjon når det gjelder elektrisitet.
-I første omgang er gevinsten størst ved å gå fra kull og tungolje til gass, mener Berge.