Econ Pöyry og THEMA Consulting Group har utarbeidet en rapport for Stiftelsen Elektroforums medlemmer, og konklusjonen er at det foreligger store forretningsmuligheter ved å dreie virksomheten over mot grønnere verdiskapning.

Potensialet for næringsutvikling i Norge er vurdert ved å studere et utvalg verdikjeder, hovedsakelig innen energisegmentet, som bidrar til grønn verdiskaping.

Det er tidligere gjort internasjonale studier som anslår at grønne investeringer utgjør om lag én prosent av det globale bruttonasjonalproduktet. Samtidig anslås det at disse næringene vil øke 2-3 ganger så mye som den totale økonomien fram til 2020.

Det er dette som rapporten påpeker at kan skape muligheter også i Norge. Anslaget er at den grønne verdiskapingen i Norge i 2020 kan komme opp i 5 prosent av BNP.

Om dette slår til, vil det tilsvare en andel av norsk verdiskaping på samme nivå som hele bygg- og anleggsnæringen - eller det dobbelte av innenlandsk transport. Rapporten fastslår samtidig at den ”grønne andelen” kan bli enda større.

Åtte verdikjeder er gått nærmere etter i sømmene: Måle- og styrings-systemer for energi, effektiv belysning, solenergi, vindkraft, vannkraft, ”svingkraft” til Europa, infrastruktur for elbiler, aluminium i nye anvendelser.Og her er det nødvendig å sette inn politiske tiltak for å forsere overgangen til et mer energieffektivt samfunn basert på CO2-frie energibærere.

Disse nærings-klyngene er tilsammen en vesentlig andel av grønne forretningsmuligheter i Norge. Basert på flere kilder, anslår rapporten et årlig markedspotensial i 2020 på over 30 milliarder kroner i disse verdikjedene.

En rekke politiske tiltak må settes inn for å utløse potensialet for grønn verdiskaping. Blant de politiske tiltakene er en balansert energi-, nærings- og klimapolitikk, klarere ambisjoner og mål, mer treffsikre og forutsigbare virkemidler, mer effektive regulerings-prosesser og økt tilgang på kapital. I tillegg påpekes det at en balansert utvikling i kraftmarkedet er en forutsetning for å utnytte mange av de beskrevne mulighetene.

Elektroforums medlemmer er Energi Norge, Norsk Industri, Norsk Teknologi, Elektroforeningen, IFEA (Industriens forening for elektroteknikk og automatisering) og RIF (Rådgivende ingeniørers forening). Elektroforums medlemmer organiserer til sammen over 4.500 bedrifter med over 180.000 ansatte.

Last ned rapporten her...