På taket av en fabrikkbygning i Årnes står det en serie nedrimede vakuumrør. De virker umiddelbart malplassert, men i virkeligheten er de kanskje det viktigste alternativet til tradisjonelle varmekilder. Det mener Thore Sydtangen, administrerende direktør i CTC Ferrofil.

Vakuum på taket
– Alternativer til oppvarming med elektrisitet eller olje har vært pellets og/eller varmepumpe, samt solpaneler. Solpaneler kan ha mye for seg, men temperaturen de avgir til varmemagasinet er forholdsvis lav, sier Thore Sydtangen til VVS-forum.
– For å ta bedre vare på den temperaturen som når huset, fant jeg et vakuumrør med en innvendig reflektor som tar imot solstrålene og varmen fra sola. Disse rørene er utrolig effektive. På en vinterdag med seks kuldegrader i luften oppnådde vi 98 °C på energi -avgiveren på vakuumrøret.
Vakuumrørene kan ta imot ca 800 watt pr. kvadratmeter. På en fin soldag kan jeg dra ut 4 kW fra en 5 m2 solfanger. Over 8 timer en fin soldag kan jeg lagre 32 kWh. Det er sjelden vi har 8 soltimer en vinterdag, men ofte er det et par timer.
Når vi snakker om effektfaktoren i varmepumper ( COP ) er denne ofte angitt til å være mellom 3 og 5 ( dette er forbrukt effekt i forhold til avgitt effekt)
– Effektfaktor for disse solfangerne vil være ca 80x, fremhever Thore Sydtangen , men solenergi fra solfangere har jo ikke den samme stabile energiopptak som en varmepumpe.


Thore Sydtangen med vakuumrørene som kan revolusjonere bruken av fornybar energi.


Grønn fornyelse
Vakuumrørene er foreløpig bare en lovende fremtidig energikilde til CTCs nye produktserie Green Innovation. Det er et nytt bereder- og akkumulatorsystem spesielt beregnet for lavenergihus og forbrukere som ønsker en enøk-bereder. Systemet er skreddersydd for kobling til solfangere, varmepumper og annen type "grønn" oppvarmingsteknologi.

Green Innovation serien består av en akkumulatortank, en varmtvannsbereder, en varmegjenvinner for gråvann, og en forvarmer. Hjertet i systemet er GI Energy Tank. Det er en akkumulatortank som er delt opp i seksjoner for å kunne akkumulere energi fra solsystemer, varmepumper, pelletskjeler eller andre varmesystemer og overføre den til et vannbærende varmesystem. Systemet har også et nyutviklet varmevekslersystem for forbruksvann.

Energisentralen er forsynt med to gulv som deler tanken i tre temperaturområder. Energien leveres i ulike seksjoner i energitanken. Vann med høyest temperatur (fra solfanger eller en annen høytemperert energikilde) leveres i toppseksjonen. Energi fra varmepumpen holder en lavere temperatur som er godt egnet til vannbåren varme, og denne energien leveres til midtseksjonen av energitanken. Etter forbrukt energi fra tanken returneres lavtemperert vann tilbake til tankens nedre temperaturområde, hvor varmebæreren til solfangeren blir hentet fra.

Den første komplette installasjonen med Green Installation-produkter skjedde på Sørumsand i 2007, i Norges første lavenergihus.

Varme fra gråvann
En interessant nyhet i CTC FerroFils Green Innovation-program er GI Grey Water Recycling, et system for varmegjenvinning fra gråvann. Gråvannsgjenvinneren støpes ned i gråvannsløpet og er en del av avløpssystemet, som fører alt av gråvann unntatt fra klosettet. Ned i tanken, som er på cirka 200 liter, senkes en 60 cm høy gjenvinningscoil som har en diameter på 30. Dette systemer er dimensjonert slik at du kan få ut så mye som halvparten av energien.

Spar energi med riktig teknologi
– Det ligger et omfattende utviklingsarbeid bak Green Innovation-serien, forteller Thore Sydtangen. – Underveis er det et utall av forskjellige faktorer som skal passe sammen, men nå er de på plass. Noe av det viktigste vi har lært, er at utrolig mye energi å spares ved å bruke riktig akkumuleringsteknologi.
I boligblokker kan det være mye energi å hente ut fra et ventilasjonssystemet.
En beregning viser at avtrekksluften fra en boligblokk med 30 leiligheter er nok energi til oppvarming av varmt forbruksvann til leilighetene.

CTC Ferrofil eies av det internasjonale konsernet Enertech som omsetter for to milliarder kroner i året og hovedsakelig driver med varme. Enertech leverer varmesentraler med kapasiteter fra 5 kW til 16 MW. Det kan komme godt med når Golfstrømmen stopper opp.
Administrerende direktør Thore Sydtangen, kledelig beskjeden som alltid, beskriver virksomheten på Årnes slik:
– Vi er Norges mest komplette leverandør av varmtvann og varme.
CTC Ferrofil har 40 ansatte og omsatte i 2007 for cirka 100 millioner kroner.

En av Aristoteles læresetninger sier at "naturen avskyr vakuum". Men den greske vitenskapsmannen får ikke mye gehør på Årnes. Der har de vakuum på taket, og den varmer så du får svidd fingrene. Varmt vann får du òg.