Det er de økte økonomiske gevinstene fra bærekraftige bygg snarere enn allmenne miljøhensyn, som nå er driveren bak de mer energieffektive byggene i markedet. Det kommer frem i RICS´ kvartalsvise ”Global Commercial Property Survey”, der man har spurt profesjonelle eiendomsaktører om de viktigste faktorene for en bærekraftig eiendomsutvikling, skriver ne.no.

Enkeltfaktoren på verdensbasis blant eiendomsaktørene som kommer høyest opp er ”energitilførsel”. 29 prosent av respondentene svarer at dette er hovedbekymringen for å utvikle mer bærekraftige bygg.

19 prosent svarer at ”transport” er det viktigste temaet for bærekraftighet, mens ”avfallshåndtering” oppgis av 12 prosent som det mest kritiske området.

CPN skriver at det er verdt å merke seg at disse bunnlinjefaktorene overskygger generelle miljøbekymringer hos respondentene. Viktige miljøspørsmål som luft- og vannforurensning nevnes bare av 11 prosent. Bevaring av naturressurser, ødeleggelse av landområder og bevaring av biologisk mangfold havner enda lengre ned på rangeringen.

Ne.no mener at en viktig konklusjon fra undersøkelsen er at det er ønsket om en bedret bunnlinje for aktørene som er hoveddriveren bak de grønne tiltakene. 32 prosent av bedriftene oppgir bedre resultater som nøkkelfaktoren. Oppnåelse av konkurransefortrinn kommer også høyt opp på listen.

Ifølge CPN er de økonomiske fordelene med å utvikle grønnere bygninger blitt stadig mer tydelig. Bærekraftige bygninger gir selskapene flere penger på bunnlinjen. Derfor har to av USAs mest profilerte bygninger, Empire State Building og Sears Tower, iverksatt grønne programmer de seneste månedene, til tross for et eiendomsmarked på kraftig vei nedover.

Les ne.no