– De treårige arbeidsmiljøundersøkelsene viser at det går sakte, men sikkert fremover i næringsbygg. Det dårligste innemiljøet finner vi i sykehus og skoler. Det er nettopp de stedene man burde kunne forlange et sunt innemiljø, men institusjonene får ikke tilstrekkelig med midler til vedlikehold. Det er syke- og pleieinstitusjoner som produserer mest yrkesastma blant sine ansatte.

– Hvorfor går det så galt med inneklimaet i skoler og institusjoner, Jan Vilhelm Bakke?
– Godt vedlikehold først og fremst har med kompetanse å gjøre, det kan se ut som om mange byggeiere ikke helt skjønner hva de driver med. Alle klager over at de har for lite penger til vedlikehold, men vi vet at forsvarlig vedlikehold er god økonomi, dårlig vedlikehold gjør bare alt dyrere.

– Det er liten sammenheng mellom kommuneøkonomien og god bygningsforvaltning, fortsetter Bakke. – Resultatet av dagens tilstand er at 30-40 år gamle skoler rives. Det er et sløseri med helse og eiendom.

– Kan du nevne eksempler på kommuner som gjør dette riktig?
– Av dem jeg kjenner, er særlig Trondheim kommune og Oppland fylkeskommune eksempler på at det kan gjøres på en god måte.

Jan Vilhelm Bakke er spesialist i arbeids- og miljømedisin ved Arbeidstilsynet i Gjøvik, og har tatt doktorgraden på undersøkelser av forholdet mellom innemiljø og helse i universitetsbygninger. Hans hovedarbeidsfelt er hvordan kjemiske, biologiske og fysiske faktorer påvirker menneskers helse i arbeidssammenheng. Arbeidstilsynets region Indre Østland har faglig nasjonalt ansvar for fysiske forhold og hvordan de påvirker oss.

Jan Vilhelm Bakke:
• Indoor Environment in University Buildings.
Avhandling for den medisinske doktorgraden (PhD). Universitetet i Bergen, 2008. https://bora.uib.no/handle/1956/3156