- Göran Persson skal utfordre Norges fremste eksperter og premissgivere. Han har et godt utgangspunkt, for under Perssons 10 år lange statsministerperiode ble det installert 600. 000 varmepumper i Sverige og vårt naboland kuttet sine klimagassutslipp med 15 prosent, opplyser daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Bårdsen til vvs-forum.no.

I tillegg til Göran Persson, vil miljøvernminister Erik Solheim, Venstre-politiker Gunnar Kvassheim, LO-leder Roar Flåthen, leder av Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken, administrerende direktør Norsk Industri Stein Lier-Hansen og administrerende direktør i ENOVA Nils Kristian Nakstad delta i panelet. Det er forventet en konstruktiv klimadebatt, der det er gode muligheter for å lære hvordan virksomheter kan tjene penger og bidra til å redusere klimautslipp.

- Tidligere var våre konferanser primært rettet inn mot de akademiske miljøene. Nå er opplegget slik at vi ønsker å synliggjøre vårt arbeid inn mot hele markedet, understreker Bård Bårdsen.
Sverige er altså et foregangsland når det gjelder å redusere klimagassutslipp. I vårt naboland er oljefyring til oppvarming redusert med 75 prosent siden 1990. Svenskene har en konkret målsetning om utfasing av oljefyring innen 2020. Mer enn 300. 000 oljefyringsanlegg er erstattet med grunnvarmebaserte varmepumper.

Under Nordiske Varmepumpedager vil arrangøren gjennom suksesshistorier i andre land vise hvordan vi i Norge kan få store kutt i CO2 utslippene. Ambisjonen er å gi norske politikere oppskriften de ser ut til å mangle i dag på hvordan man omsetter ord til handling på klimaområdet.

- Det som mangler i Norge er en helhetlig plan for hvordan utfasing av blant annet oljefyring skal gjennomføres. Det er en bred politisk enighet om at utfasing er et viktig tiltak for å redusere våre Co2 utslipp, sier Bård Bårdsen.

Under Klimadagen 4. juni vil det bli kåring av ”årets varmepumpekommune” og ”Årets varmepumpepris 2009” vil bli delt ut. Programmet under Bransjedagen 5. juni vil man blant annet få innblikk i hva som røer seg innenfor bransjen i de nordiske land, hvordan man skal dra nytte av forskning og utvikling som gjøres i andre nordiske land, du vil få informasjon om nye direktiver og reguleringer samt delta på workshops sammen md ledende aktører i bransjen.