Totalt tre skipslaster fra den italienske byen Napoli skal sendes til norske og svenske anlegg som trenger avfall for å fylle opp kapasiteten. Håpet er at fremtidige leveransene fra byen skal bidra til å dekke overkapasiteten på forbrenningsanlegg i det svensk-norske markedet.

Men Oslo kan også ende opp med å få tilsendt farlig søppel, kjøpt av mafiakontrollerte selskaper, som må sorteres på nytt før det kan forbrennes, frykter Italia-ekspert.

Elisabetta Cassina Wolff, førsteamanuensis ved Høyskolen i Vestfold og Italia-ekspert, mener Oslo kommune risikerer å opptre naivt. Hun peker på at det ikke først og fremst er det brennbare avfallet som er problemet i Napoli. Tusenvis av baller med sammenpresset avfall som skulle ha vært sortert, former nå svære pyramider i påvente av endelig behandling.

- De kan ikke sendes til de italienske forbrenningsanleggene slik som de er. Det blir ikke mulig å brenne disse ballene, fordi sorteringen er gjort feilaktig, sier Cassina Wolf til Aftenposten.no.

Bak det napolitanske søppelproblemet står den napolitanske mafien, Camorraen. Flere mafiakontrollerte firma har vunnet anbudskonkurranser gjennom lave priser.

- De sorterer søppelet altfor dårlig. Ved å jobbe billig, kan de vinne anbud. Disse firmaene er mafiakontrollerte og har ingen interesse av å gjøre dette ordentlig, sier Cassina Wollf.

Ved å infiltrere lokale myndigheter i Campania-regionen klarer mafiaen å holde kontrollen med søppelhåndteringen. Selv kommisjonen som ble nedsatt av regjeringen for å bedre situasjonen skal ha blitt infiltrert av mafiaen, ifølge etterforskere.

- En del av problemet ligger i at anbudene ikke blir overvåket godt nok. Myndighetene har ofte ikke makt og vilje til å stoppe denne businessen.

- Jeg ville anbefale Oslo kommune å være veldig forsiktig med hvem de snakker med, og hvem de gjør forretninger med. Jeg ville være veldig interessert i å vite hvordan de kan få fosikringer om at det firma de samarbeider med er helt rent. Noen må de jo hente søppel fra. Dette høres veldig naivt ut, sier Cassina Wolff til Aftenposten.no.

Vi kommer til å gjennomføre en dyptgående risiko og sårbarhetsanalyse før vi går videre i prosessen, sier Jannicke Gerner Bjerkås, kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Hun sier kommunen håper å unngå mafiakontakt med å forholde seg til italienske myndigheter.

- Vi forholder oss til myndighetene i provinsen Napoli. Det avfallet det er snakk om er friskt avfall, som kommer fra Napoli by.

Les hele artikkelen på Aftenposten