– I moderne næringsbygg er ventilasjon ofte den største driftsutgiften. Det er store luftmengder som dras rundt i byggene for at vi skal nyte et behagelig inneklima. Men her er det mye å spare, mener Trond Thorgeir Harsem, seksjonsleder for forskning og utvikling i Norconsult AS. Harsem er kjent for mange som en spennende foredragsholder med fengende temaer som spenner seg fra Legionella, vannbårne systemer, CO2 og til energieffektive løsninger som nå på siste Energi- og miljøkonferansen om bord på Kielfergen.

– Nøkkelspørsmålet når det skal spares energi på ventilasjonen, er hvordan det kan gjøres uten at det går utover innemiljøkvaliteten, fremhever Harsem. – Jeg tar her utgangspunkt i et alminnelig, noenlunde nytt kontorbygg.

Ved udokumenterte materialer er luftkravet 2 liter i sekundet pr. m2 pga. materialer. Ventilasjon pga. persontetthet tilkommer. Hvis du kan dokumentere at det er brukt ”inneklimagunstige” materialer, altså materialer som ikke avgir skadelige stoffer, kan du gå ned til 0,7 liter/sekund pr. m2. Det betyr at det er et stort potensial for å redusere luftmengden uten å komme i konflikt med forskriften. Alternativt kan gevinsten ved inneklimagunstige materialvalg tas ut i forbedret lukftkvalitet.

I tillegg til dette kommer behovsstyrt ventilasjon – VAV (Variable Air Volume) – som varierer luftmengden etter behov. Det er ingen vits å ventilere for fullt i rom hvor ingen er til stede. Med dette tiltaket kan luftmengden reduseres inntil 60 prosent av det maksimale, og hvis du dertil har emisjonsfrie materialer kan du gå ned ytterligere cirka 30 prosent. Da er det snakk om store besparelser. Men det er et lite varsko her. Antall hyllemeter i det enkelte cellekontor må reduseres til et minimum, aller helst elimineres helt. Det hjelper lite å redusere emisjonen fra faste flater hvis du sitter igjen med mangfoldige hyllemeter med plastpermer o.l, sier Trond Thorgeir Harsem.