Brevet tar utgangspunkt i at statssekretær Guri Størvold under kursdagene ved NTNU hadde svart dette på Gaute Flatheims spørsmål om innemiljø i relasjon til energisparing.

”Det er selvsagt at energisparing ikke skal svekke inneklimaet eller helse.”

Gaute Flatheim skriver: Jeg har jobbet med inneklima – senere med innemiljø – energi og generell VVS-teknikk siden jeg gikk ut av dav. NTH i 1963. I vårt tidligere firma Siv.ing. Gaute Flatheim AS og nåværende firma Flatheim AS har jeg vært øverste ansvarlige for 65 skoler og 52 sykehus/sykehjem, over 15 barnehager og et utall av boliger og private og offentlige bygg.

Mer eller mindre god inneluftkvalitet har betydelig innflytelse på menneskers innemiljø og derved deres helse, trivsel og produktivitet.

Dr.scient. Ragnhild Wiik arbeider for tiden med forskningsprosjektet ”Innemiljø og produktivitet”. Hun har delt ut spørreskjemaer til nesten 600 kontormedarbeidere i 12-13 bedrifter. Hun bekrefter at det er entydig sammenheng mellom luftkvalitet, termisk klima og produktivitet.

Bygningsmassen til Fiskeridirektoratet på Nordnes i Bergen er over de siste årene rehabilitert m.h. til innemiljøet. Her er produktivitetsgevinsten over 10 %. Jeg har vært prosjektleder, og vi har gjennomført ekstrem bygghygiene og økt luftmengdene vesentlig. Resultatet er meget bra. Det er fullt mulig å kombinere et godt innemiljø med en forsvarlig energibruk.

Dette har vi dokumentert ved bygging av ca. 8.000 m2 kontorlokaler for Trallfa Industrier AS på Forus. Her satte Trallfa ut alle byggfagene til entreprenørfirmaet Kruse Smith AS, og en tilsvarende ”pakke” for tekniske installasjoner til YIT Building Systems AS. Deretter engasjerte de meg som kvalitetssikringssjef. Mandatet er at byggene (3 stk.) skal være mest mulig moderne etter utløpet av 1. leieperiode i 2017.

Jeg har overordnet ansvar for et samlet og godt innemiljø under bygging og etter innflytting. Siv.ing. Odd Drage er teknologisjef i YIT og har bl.a. ansvaret for total energibruk og behovsstyring av belysning og ventilasjonsluftmengder. Vi har til sammen vist at det lar seg gjøre å skape et godt innemiljø med luftmengder etter Flatheim AS’ kriteriedokumenter (Vedlegg I) og en fornuftig energibruk. Det siste presenterte Drage i sin forelesning under Kursdagene i Trondheim.

Kunnskap om HTI og produktivitet er ytterst begrenset i vårt land. Dette går bl.a. frem av et famøst oppslag www.Estate.Media.no har lagt ut på nettet. Dette kom til meg i dag og heter ”Tøvete inneklima-krav”. Her uttaler flere eiendomsutbyggere seg om at vi har for strenge krav til temperatur og luftmengder – sammenlignet med eksempelvis Danmark (Vedlegg II). Dette er helt riktig, men det er ikke det samme som at våre krav er for strenge. Vi vil absolutt ikke etterstrebe det samme dårlige innemiljø som man har i Danmark.

Nå har jeg en følelse av at vi er i ferd med å gå i samme fellen som i 1974 og 1976 da OPEC satte opp oljeprisene med 100 % to ganger. Dette førte til energisparing med reduserte luftmengder i skoler og barnehager og til økt utvikling av allergier og astma.

Overlege Jan Vilhelm Bakke tar for tiden medisinsk dr.grad ved Haukeland sykehus, og i Vedlegg III vises samspillet mellom miljøfaktorer og helseeffekter. I Vedlegg IV vises videre årsaksfaktorer/mekanismer som følge av fukt – herunder høy fuktproduksjon ved lave ventilasjonsrater.

Min konklusjon er følgende:

Det er fullt mulig å kombinere et godt innemiljø med tilstrekkelige, behovsstyrte luftmengder og en helt ut forsvarlig energibruk.

Når Trallfa AS utvikler store byggeprosjekter med det aller beste innemiljø, er dette fordi bedriften har funnet dette lønnsomt. Ja, så lønnsomt at de skal bygge ytterligere 10.000 m2 kontorlokaler med samme kvalitet på Forus. Dette er de såkalte Tvillingbyggene, som også skal kvalitetssikres av meg.


Vi tar gjerne imot flere innlegg i denne debatte,