Den finanskrisen som er i ferd med å bli et problem for mange, representerer nye muligheter for andre. Et eksempel på det er AF Energi & Miljøteknikk, ett av tre selskaper i AF Gruppens energidivisjon.

– I et marked der mange utsetter investeringsplaner eller skrinlegger dem helt, blir det en sterk økning i interessen for energieffektivisering og vedlikehold. Dette er våre kjerneområder og her hersker i stor grad motkonjunkturer. Finanskrisen merker vi lite til, det er tvert imot bare økende interesse for våre tjenester, og ordrebøkene er fulle.

Dette sier konserndirektør Tore Fjukstad til VVS-forum. Fjukstad ledet oppbyggingen av AFs energisatsning fra starten i 2006 og ble konserndirektør med ansvar for AFs energidivisjon i september 2007.
– Hva var utgangspunktet for at AF etablerte Energi som en egen enhet i gruppen, Tore Fjukstad?
– Utgangspunktet er at verdens energibehov stiger kraftig, og det vil fortsette å vokse ut dette hundreåret. Denne utviklingen skaper behov for høy kompetanse rundt bruk og produksjon av energi. Innenfor dette vidtfavnende feltet retter vi oss mot forskjellige markedssegmenter hvor vi kan tjene penger på høy ekspertise.

– Hva er deres hovedmarked, Fjukstad?
– AF Energi & Miljøteknikk er rettet mot bygg og industri. Vi arbeider hovedsakelig med enøkanalyser, enøktiltak og energisentraler.
– Hva er en typisk kunde?
– Det er en eier av ett eller flere større bygg, slik at energi er en viktig del av utgiftene.
Vår største kunde er Olav Thon Gruppen og Thon-eide Follo Fjernvarme. Olav Thon Gruppen satser tungt på enøktiltak og driver storstilt utbygging av energisentraler i byggene sine gjennom datterselskapet Follo Fjernvarme – som igjen benytter AF Energi & Miljøteknikk som leverandør i en rekke prosjekter. På Moss Lufthavn Rygge, hvor Thon er deleier, har vi levert energisentral med luft-til-luft-varmepumpe. En annen stor kunde er Avantor, og på den listen er det også nærmere førti kommuner.

– Et forhold som går igjen på nybygg, er at de bruker altfor mye energi, opplyser Tore Fjukstad. – Arkitektenes forkjærlighet for store glassfasader, og VVS-rådgivernes lek med avansert teknikk, skaper stort behov for enøktiltak og vedlikehold. Det er noe galt med byggebransjen når det er størst potensial for enøk i nye bygg. Straks byggene er tatt i bruk, er de et marked for oss. Det er et marked vi pleier godt.

AF Gruppen
AF Gruppen startet i 1985 med 22 mann som gikk ut av F. Selmer AS og etablerte AF, som den gang stod for Arbeidsfellesskapet. De arbeidet i fellesskap med andre og drev i ti år med lønnsomme anleggsprosjekter. I 1996 ble AF fusjonert med Ragnar Evensen AS til AF Ragnar Evensen, før det ble bare AF. Det var et AF som utviklet seg raskt, en eiendomsdivisjon og en miljødivisjon kom til, og i 2006 kom energidivisjonen.

Energidivisjonen består nå av AF Energi & Miljøteknikk med bygg og industri, Mollier på offshore, og Aeron på marine. Mollier og Aeron arbeider i dag primært med HVAC-anlegg, og Mollier er godt posisjonert for arbeid med elektrifisering av oljeplattformer når denne utviklingen kommer.
– Gjennom Aeron, som har hovedkontor i Flekkefjord og kontor i Shanghai, er vi internasjonale. Vi skal ut i verden, fremhever Fjukstad. – Vi etablerer nå eget selskap i Kina, det skal hjelpe oss å kjøpe gode varer billigere.

AF Energi & Miljøteknikk begynte med oppkjøp av de to rådgiverselskapene Energi & Miljøteknikk AS og Holst & Brå AS. Det skjedde kort etter at Tore Fjukstad var kommet til AF med mandat å bygge opp en energidivisjon.

Hans nære medarbeider Andreas Jul Røsjø var på den tiden rådgiver. Tore Fjukstad kom til AF etter 17 år i ABB-systemet og en periode i Bravida.
– Vi så at energi og enøk var et markedsområde som ville være i motkonjunktur om byggemarkedet ellers gikk ned, forteller Jul Røsjø.

Folkene fra Energi & Miljøteknikk AS og Holst & Brå AS er kjernen i selskapet, men siden da er antall ansatte doblet.
– I dag er vi snart to hundre ansatte, mot 1 i 2006. I 2009 forventer vi en omsetning mellom 700 og 800 millioner kroner. Som effektiviseringsmiljø er vi størst allerede. Vi tilbyr kundene høy ingeniørkompetanse og opplever at konseptet vårt er attraktivt for arbeidstakere. Derfor får vi lett tak i gode ingeniører, dette er det spennende å være med på, forteller konserndirektør Tore Fjukstad.

Fjukstad fremhever også at han veldig stolt av å ha samlet så mange kompetente fagfolk i ingeniørmiljøene både i AF Energi & Miljøteknikk, i Mollier og i Aeron.
– At disse dyktige medarbeiderne trives hos oss er en sterkt medvirkende årsak til at vi har en attraktiv arbeidsplass som tiltrekker seg nye kandidater. Nå som vi går stadig mer internasjonalt, vil det by seg ytterligere muligheter for dyktige medarbeidere. Vi tror dette skal gjøre det enda mer spennende og interessant å spille på vårt lag i tiden som kommer, forteller Fjukstad.