Hvilket rørleggerfirma tok seg råd til å legge ned virksomheten noen dager for å spandere tur på alle 25 ansatte til ISH i Frankfurt - for å ta de siste verdensnyhetene i øyensyn?
Hvilken rørleggerbutikk ble kåret til Årets Comfort butikk 2012?
Hvilken rørleggerbutikk er Sunnmøres største, ja kanskje hele Møre og Romsdals største for tiden?

Riktig svar må du langt ut på landet for å finne, nemlig helt ut til Sula utenfor Ålesund. Der ligger en rørleggerbedrift som i en årrekke har vært offensiv og nytenkende, og dermed har oppnådd god vekst og pene tall.

Stor vekst
- Vi skal ikke klage, vi er del av en sterk økonomi her oppe, hele Ålesundregionen er i positiv utvikling. Finanskrisen var ei lita bølge nede i fjæra, sier Andreas Knutsen, prosjektleder ved Rørleggersentralen Comfort på Sula, til Vvsforum.

Saken fortsetter under bildet:

Rørleggersentralen holder til i trivlige og hensiksmeesige lokaler.

Oljen er en indirekte økonomisk faktor på Sunnmøre, da er det først og fremst er bygging av supplybåter og lignende som foregår på disse kanter. Takket være oljeindustrien har det vært mye å gjøre på privatmarkedet for Comfort Rørleggersentralen, som har sitt hjemmemarked i Sula kommune, en kommune i sterk vekst. Med bare 15 minutter inn til Ålesund er det bra med oppdrag for en dyktig fagmann, oppdragene kommer på løpende bånd.

- Vi har mange store faste kunder i fiskeindustrien i Ålesund, som Fjordlaks og Sperre, som er av de største i verden, og begge driver med klippfisk, påpeker Knutsen.

Har man en kunde i denne bransjen gjelder det å holde på den, Fiskerelatert virksomhet har dessuten ført til oppdrag fra Finnmark i nord til Chile i sør (vest).Her dreier det seg om helt andre ting enn servanter.

PEH sveising
- Det er særlig vår kompetanse på sveising av PEH som har gitt oss mye jobb. Store rørledninger er det ofte etterspørsel etter på industrisiden, og vi har tilrettelagt for å produdere ferdige lengder som vi sleper over sjøen ut til de stedene det skjer, sier Knutsen.

I dette markedet finner man i tillegg små kraftselskaper, kommuner og andre som legger PEH i terrenget eller i sjøen.

- Det er ikke uvanlig å bore i fjell somme steder, da gjelder det å kunne levere noe som passer i hullet og som holder tett, påpeker Knutsen.

Man har tilrettelagt med egen kai der sveising foregår slik at man kan slepe hele ledningen på sjøen fram til lokalitetene.
Oppdrettsnæringen er en annen bransje som trenger mye vann, og PEH er et foretrukket materiale både i inntak og utslippstraséer.

Gass og energisparing
Et annet viktig område man har hatt suksess med er gassmontasje. Her har man bygget opp en egen sertifisert avdeling som har hendene fulle.

- Slik vi ligger til er vi nødt til å tenke flere markeder. At vi er en rørleggerbedrift er et bra utgangspunkt for å kunne mestre mange tekniske fag. Vi har også en eier som stadig ser etter muligheter og tenker innovativt, påpeker Knutsen.

De siste årene har også energianlegg blitt stadig mer aktuelt, og mange ser til sjøen for å hente varme til varmepumpeanlegg.

- Vi ser en økende interesse for å legge kollektorer i sjøen, den er varm hele året og kan brukes til frikjøling. Dersom man legger det dypt nok er det heller ikke noe problem med begroing, vi tror dette vil øke fremover, sier han.

God vekst
Rørleggersentralen har hatt jevn og god vekst de siste årene, og teller i dag 25 ansatte, pluss en håndfull innleide til enhver tid.

- Vi er en sammensveiset gjeng, og det er ikke første gangen vi reiser ut i Europa for å lære, vi som er fra kysten er vant til å se ut, sier Knutsen.
Under messen i Frankfurt var det imidlertid store forhold, med 11 gigantiske messehaller måtte reisefølget deles opp etter fagområde og interesse.

- Vi registerte mye nytt og spennende, blant annet mye lekkert innen baderom og spa, samt at trykkavløp kan være på trappene. Det var også mindre fokus på solenergi, og heller mere av det gode gamle, men med ny og spennende funksjonalitet, vi klarer nok å få noe ut av det, sier Andreas Knutsen, prosjektleder ved Rørleggersentralen Comfort på Sula, til Vvsforum.