Han retter rådene til byggherrer, rådgivende ingeniører og konsulenter.

Forventningene til slik tenking hos byggherrene bør ikke være så altfor høye. De vil kunn unntaksvis sitte med oppdatert kunnskap om slike spørsmål.

- Det er vanlig å bruke arkitekt på selve husets utforming, men det er også behov for tidlig å sette inn kunnskap om den totale byggautomatiseringen, sier han.

Hos rådgivende ingeniører og konsulenter bør høy kunnskap om integrert byggautomatisering være en selvfølge, mener han.

- Hvor god er kunnskapen i disse fagmiljøene i dag?

- Veldig sprikende. Uten tvil er det mange som har meget høy kunnskap og gjør sitt for å få dette på plass. Men fortsatt er det altfor mange som ”klipper og limer” løsninger og gir beskrivelser som ikke lar seg gjennomføre. Eller de beskriver løsninger som ikke ivaretar kommunikasjon mellom de ulike installasjoner, sier key account manager Tom Erik bakkene hos Honeywell.

- Nå ”snakker ikke” VVS-fagene sammen, og heller ikke mot elektro. Derfor er det viktig at disse blir integrert i hverandre i en helhetlig pakke

- Dette er nødvendig for å spare energi og følge direktiver som kommer.

Et eksempel er at ventilasjonssystemet er knyttet til en føler i hvert rom i en kontorbygning. De rom hvor det ikke oppholder seg mennesker behøver ikke tilføres mer energi enn nødvendig. I dag er det ikke uvanlig at ventilasjon prøver å gi et rom én temperatur, mens panelovner kjemper i mot og vil gi en annen temperatur. På den måten går det med mye dyr og bortkastet energi.

- Og i rom hvor det ikke er folk behøver ikke ventilasjonsanlegget gå i det hele tatt.

Han anbefaler byggherrer å bestille en komplett leveranse i henhold til NS3935 (norsk standard teknisk integrator) Dette sikrer at de får det siste - og beste.

- Da vet man at alt blir sydd sammen og fungerer.

Han er opptatt av levetidskostnader kontra investeringer.

Investeringer er ofte kun en liten del, mens driftskostnader over tid kan bli riktig høye om planleggingen av installasjonene er for dårlige. Helt klart er det sammenfallende at jo mer som legges inn i investeringer gir lavere omkostninger på drift over tid.

- Mange konsulenter r livredde for å binde seg teknologisk til én leverandør. Skal det oppgraderes, så kan det jo hende at man må kjøpe fra samme produsent.  Men de må ikke være redde for å ”gifte” seg med én produsent sier Tom Erik Bakkene i Honeywell.

- Alle seriøse produsenter leverer i dag åpne standarder så ingen er giftet bort uansett men allikevel skal man ikke mikse for mye er Tom Erik Bakkene sitt klare råd.

- Innen annen datateknisk installasjon er det i dag vanlig å velge teknologi som man ikke så lett kommer utenom i ettertid. Dette er selvfølgelig fordi det gir den beste løsningen med de beste mulighetene.

Tom Erik tenker da på forskjellige CRM-systemer, PC-plattformer og lignende som ikke man så lett kan endre senere uten betydelige kostnader. Dette er akseptert. De fleste har også skjønt at en ettermontering av GPS i en BMW blir best utført og fungerer best med resten av systemet, hvis man velger en BMW-løsning, selv om man kan få ting mye billigere på Biltema. Innen byggautomasjon blir tankegangen egentlig veldig lik, sier han.
.
Honeywell sluttet i år 2000 å utarbeide prosjekter, men leverer i dag hele bredden av produkter innenfor varme-, ventilasjons- og klimakontroll. Selskapet overlater til sine CentraLine Partnere å prosjektere og installere helhetlige systemer.

Les også artikkel om CentraLine Partnere