En som vil hjelpe dem til det er Birger Brevik, doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Akershus (HiAk) (og PhD student ved Universitetet i Oslo.) Et av hans verktøy er LEGO.

– Bruken av LEGO i opplæringen på høyt nivå kommer fra USA, forteller Brevik. – Med avanserte LEGO -systemer kan vi i klasserommet gjenskape automatikken i industriprosesser i mindre målestokk.
– Hvilke fag er det du bruker LEGO i, Birger Brevik?
– Vi bruker LEGO som et pedagogisk verktøy i elektro og mekaniske fag (Teknikk og industriell produksjon). Vi tar med studentene ut i en bedrift med automatiske prosesser, og deretter går vi tilbake til klasserommet og bruke LEGO for å løse tilsvarende problemstillinger med tilsvarende anlegg i liten skala. For dette har vi til disposisjon atskillig mer avansert LEGO -utstyr enn det folk flest er vant til å leke med, blant annet forskjellige styringsenheter med USB-porter. Den programmerbare enheten har fire porter inn og tre porter ut.
– Dette er ikke bare leketøy, her er masse sensorer og styringer som gjør at LEGO kan brukes til å simulere f.eks. ventilasjonsanlegg.

Hvordan kom dere på ideen med å bruke LEGO på høyskolenivå?
–Bruk av LEGO i utdanningssektoren begynte i USA. Vi samarbeider med Tufts University, et forskningsuniversitet utenfor Boston. Der opplevde jeg at hele staben satt rundt bordet og testet ut et system basert på LEGO. Hele konseptet med LEGO Mindstorms er utviklet av LEGO i samarbeid med MIT i Boston.

Nylig fikk Høgskolen i Akershus besøk fra Danmark om bruk av LEGO på dette nivået. Interessant nok har de det ikke i videregående yrkesfag, men de bruker det mye i grunnskolen.

Hvordan det går når studentene slår seg løs med LEGO, kan være en overraskelse. Den morsomste maskinen så langt er antakelig en kakaomaskin. Den er et komplett automatikksystem med masse sensorer og styringer.