Ny teknisk forskrift (TEK 2007) gjeldende fra august i år krever at alle nye boliger skal ha balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det har Block Watne hatt i sine nye boliger i et par år, og erfaringene er gode, sier Ole Feet.

– Vi bruker Flexit ventilasjonsanlegg med roterende varmegjenvinnere. Det er et godt system, men det er ennå langt frem til det virkelig energieffektive huset. Vi ser at morgendagens bolig blir så tett at energi for å dekke transmisjonstapet går ned, men også med balansert ventilasjon og varmegjenvinning kommer det frisk, kald luft inn. Antakelig er det ikke mye mer å hente i gjenvinningen fra ventilasjonsluften, men det er en annen varmekilde som ikke utnyttes; nemlig avløpsvannet. Vi ønsker oss systemer som nyttiggjør varmen fra avløpsvannet på en slik måte at den kan overføres til tappevannet. Det lar seg gjøre i dag, men det er vanskelig å få tilstrekkelig kvalitet til en pris som folk vil betale.

– Hva er merkostnaden med balansert ventilasjon i forhold til spalteventiler og avtrekk?
– Merkostnaden er 20 000 til 30 000 kroner. Vi begynte å beskrive det for 3-4 år siden, og i dag leverer vi alle boliger med balansert ventilasjon og varmegjenvinning. Vi har som mål å prosjektere og montere alt selv for å få lagt føringsveiene optimalt, slik at vi får en smidig byggeprosess. Vi lærer opp tømrerne til dette.

– Har dere målinger på energibehovet i boliger med balansert ventilasjon kontra boliger med avtrekksventilasjon?
– Ja, og de målingene er ikke lystelig lesning for myndighetene. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning er i seg selv utmerket, med fordi vi skifter ut mer luft for å få høyere komfort, blir det ofte til at energibruken øker med balansert ventilasjon. Anlegget går hele tiden, selv når boligen ikke er i bruk.

– Myndighetene forlanger fleksibilitet med hensyn til energibærere. I praksis betyr det at man må ha et vannbærende system. Har dere synspunkter på det, Ole Feet?

– Når det gjelder energibruken i boliger er det ikke alt som er slik mange forestiller seg. For tiden er det populært med vannbåren gulvvarme. Det synes de fleste er veldig behagelig, men boligblokker med vannbåren gulvvarme bruker opptil dobbelt så mye energi til oppvarming som med radiatorvarme eller elektrisk oppvarming. Dette fordi folk ventilerer med vinduene når det blir for varmt; de fråtser i energi. Skal du ha vannbåren varme, er det best med radiatorer.

– Dere har levert gasspeis i mange boliger. Hvorfor passer det sammen med ønsket om å redusere bruken av fossilt brensel?
– Gasspeiser er punktoppvarming, og det er kanskje det mest miljøvennlige alternativet. Punktoppvarming med varmekilder som kan reguleres raskt, sørger for at vi har det komfortabelt der vi befinner oss uten å bruke energi på å varme opp ubrukte arealer. Vi kan ha lavere gjennomsnittstemperatur gjennom døgnet. Gasspeisen er én type punktoppvarming, og den lave brukerterskelen gjør den langt mer attraktiv enn en vedovn.

– Når det snakkes om nye tekniske løsninger glemmes det ofte at alt dette skal vedlikeholdes, fremhever Ole Feet. Vi bygger boliger for folk flest, og det skal være boliger som fungerer godt uten at du må være superprofesjonell bruker. Altså enkelt vedlikehold.

Omsetningen i 2008 for Block Watne ble 1,464 milliarder kroner.
– Vår kjernevirksomhet er boligbygging for ”folk flest” i randsonen av byer og tettsteder. Etterspørselen etter våre boliger er drevet av folks behov for ny bolig som de skal bo i; og ikke av spekulanter med kortsiktig gevinst for øye. Etterspørselen i denne delen av boligmarkedet har over tid vist seg å være mer stabil enn for eksempel dyre leiligheter i storby. Gitt at arbeidsledigheten stabiliserer seg og boligrenten er på et fornuftig nivå, vil folk i vårt markedssegment kjøpe nye boliger når behovet er der, og i liten grad påvirkes finanskriser, sier administrerende direktør Ole Feet i Block Watne AS.