Å avlegge svenneprøven live, samtidig som man deltar i NM er ikke for pyser. NRK har hatt innslag fra rørleggernes stand og flere aviser har intervjuet rørleggerlærlingene. Vi har tatt en kort prat med de fem kandidatene.

Se innslag på NRK Nett-TV her. Førkveld 18. oktober 2010.

Bjørn Øyvind Kronstad
20 år, Hurum Rør AS

Hvordan går det?
- Jeg har hatt en fin start. Det var litt roligere her i går, med lite publikum. Det var godt å komme i gang under rolige forhold, for jeg merker at det blir litt mer stress og flere spørsmål med publikum rundt standen.

Hva synes du om oppgaven?
- Jeg synes oppgaven er morsom! Noe er nytt for meg, men det ser greit ut.

Hvordan synes du selve arrangementet fungerer?
- Det fungerer fint. Det er mange her som står på for at vi kandidatene skal ha det bra. Vi blir tatt godt vare på. Ellers er det gøy med NM, det var en fin åpningsseremoni i går og stor stas at kronprinsessen kom.



Kjetil Meringdal
20 år, Molde VVS

Hvordan går det?
- Jeg var jo med i kvalifiseringen på Loen, og det er noe av den samme stemningen her, bare at det selvfølgelig er mye større forhold. Det går fint, men jeg merker at det å ha publikum rundt meg øker presset for meg som ikke er så scenevant. Jeg begynner heldigvis å venne meg til å stenge publikum ute nå.

Hva synes du om oppgaven?
- Oppgaven er helt grei. Vi skal jo montere et åpent sanitæranlegg og et varmeanlegg og begge disse oppgavene er noe jeg har vært borte i før.

Hvordan synes du selve arrangementet fungerer?
- Det er artig å være med i NM! Det viktigste er selvfølgelig Svenneprøven, det er ikke akkurat dagligdags å ta fagbrev live. Jeg synes det er gøy at det blir litt show rundt det.




Hans-Ivar Vangen
20 år, Jørstad AS

Hvordan går det?
- Det går bra! Jeg er stort sett ferdig med sanitærdelen, så tidsmessig ligger jeg ganske godt an tror jeg.

Hva synes du om oppgaven?
- Jeg føler jeg har bedre tak på oppgaven i dag enn i går. Jeg har en god følelse og tror varmedelen også skal gå greit.

Hvordan synes du selve arrangementet fungerer?
- Arrangementet er skikkelig bra! Det er flinke arrangører som står bak dette her og vi blir hele tiden tatt godt vare på og får nødvendig veiledning. Jeg er vanligvis ikke så glad i oppmerksomhet, så det er jo litt overveldende å jobbe foran publikum, men jeg begynner å venne meg til det nå.


 

Linda Vestersjø Vargervik
21 år, Bryne Rør AS

Hvordan går det?
- Det går faktisk mye bedre enn fryktet! Jeg var spent på det å jobbe foran så mye folk, men med musikk i ørene klarer jeg å stenge publikum ute så jeg jobber i min egne lille boble. Nervene er foreløpig under kontroll, selvom jeg savner litt tempo for min egen del.

Hva synes du om oppgaven?
- Både og... Spesielt varmedelen er en utfordring for det har jeg litt lite erfaring med. Det er liksom ikke helt som i arbeidslivet.

Hvordan synes du selve arrangementet fungerer?
- Jeg synes det er kanonstilig å være med! Støtteapparatet er kjempeflinke til å passe på alt. Vi får mat og god oppfølging, så all ære til alle de som jobber rundt oss. Ellers er det jo sånn at det at vi avlegger Svenneprøven her tilfører en del ekstra press. Fagbrevet er selvfølgelig viktigst, så får en god plassering i NM komme som en bonus.



Tor Arne Dahlum
20 år, Ole Sivertsen AS, Trondheim

Hvordan går det?
- Jeg er glad for at vi fikk startet opp under litt roligere forhold i går. Det har vært lite mas fra publikum, men det er såklart uvant å jobbe foran så mange.

Hva synes du om oppgaven?
- Jeg vil påstå at det går ganske bra.

Hvordan synes du selve arrangementet fungerer?
- Det er kjempestas å være med. Dette er jo en engangsopplevelse som ikke er så mange forunt. Vi har blitt tatt godt vare på så langt.


 

Vi ønsker kandidatene lykke til videre i konkurransen!