– Verdiskaping er noe av det sentrale ved drift og vedlikehold av bygninger i tillegg til oppfyllelse av lover og forskrifter som er knyttet til eiendommen. Riktig drift og vedlikehold bevarer og øker gårdens verdi, som når vi for eksempel driver omhyggelig kartlegging av eiendommenes energibruk. Kartleggingen er en forutsetning for å kunne redusere bygningens energibruk, sier Tore Bergum.


Tore Bergum er et kjent navn for mange. Det var han som i sin tid bygget opp Norges første flerfaglige tekniske entreprenør, BPA, til en milliardbedrift.

– Hva var det som førte deg over i eiendomsforvaltning, Tore Bergum?
– Etter at BPA og Bravida ble slått sammen under navnet Bravida, arbeidet jeg der en tid som leder for Oslo, før jeg startet selskapet EVR Norge AS sammen med Finn Sundby. EVR står for elektro, ventilasjon og rør. Dette er områder hvor vi hadde høy kompetanse, og ønsket og tilby de fleste tjenester innen dette området som rådgivere. I tillegg var en av forretningsideene å tilby såkalt” management for hire” – vi leide oss selv ut som ledere for andre. Det ble til at jeg var over fem år i Kapitalforvaltningsselskapet Aberdeen Property Investors AS som har Eiendom som kapital. Her var jeg viseadministrerende direktør i store deler av tiden, mens Finn fortsatte å utvikle EVR, som etter hvert også ble en eiendomsbesitter.

–I forbindelse med at jeg skulle gi meg i Aberdeen kom ønsket fra Aberdeen om å gjøre noe sammen på eiendom i Østfold og den virksomheten skjer nå under navnet Aberdeen Eiendom Øst AS, opplyser Bergum videre. – Det har utspring i KG Eiendom, som da var eiet av EVR Norge.

– Senere kom ideen med et eget driftsfirma, fortsetter Bergum. – Sammen med Aberdeen så vi muligheten til å profesjonalisere drift og vedlikehold og etablerte da Nasjonal Eiendomsdrift AS, som eies med 60 prosent av EVR og 40 prosent av Aberdeen. Selskapet ble etablert 1.1.2009 og vi forvalter nå eiendom med verdi for mer enn 20 milliarder kroner.

Det dreier seg om struktur
– Hva er spesielt ved Nasjonal Eiendomsdrift, Tore Bergum?
– Vi har verdiskaping og sikkerhet i fokus. Vår tilnærming til det er gjennom en struktur og systemer som omfatter alle sider ved det å drifte en eiendom. I dette arbeidet er vedlikeholdskartlegging, energiledelse, internkontroll mv sentralt.
– Hvis du ikke vedlikeholder gården, synker eiendomsverdien. Jeg tror en viktig årsak til manglende offentlig bygningsvedlikehold er at forfall ikke fremkommer av regnskapet, som det oftest gjør hos private aktører som kjøper og selger.

– Vi utfører en årlig sjekk av eiendommen for å se hva som bør/må gjøres, for eksempel for å se om den har svakheter som kan medføre store kostnader i nær tid. Det viser seg jo at det oftere og oftere kommer det vi kan betegne som ”ekstremvær” og som fører til skader på eiendommen.

– Gjennom vårt forvaltningsystem fører vi dokumentasjon på alt som er vesentlig med driften av eiendommen som til eksempel det som har med brannsikring, internkontroll for elektro, Legionella mv. Likeledes er det viktig og dokumentere periodiske tiltak som er nødvendig for god drift.

– Vi har erfaring fra store porteføljer, hvor blant annet i tillegg til Aberdeens porteføljer, har forvaltet 750 000 kvadratmeter for NSB Eiendom (nå ROM) tidligere, i 5 år.

– Et område som blir stadig viktigere er energiledelse. Her kommer etter hvert strenge krav både til energi kilder, forbruk og kontroll. Dessuten er det vesentlig med tanke på Eiendommens kostnader.
Vi har ansatte som har hovedoppgave, og som ikke gjør annet enn å overvåke energibruken og bearbeide dette i gårdene vi forvalter. sier administrerende direktør Tore Bergum.

Nasjonal Eiendomsdrift AS har 17 ansatte og driver over store deler av Norge.