Distriktssjef og VVS-ingeniør Torstein Pedersen (54) er en av flere som ble hentet for å få fart på røravdelingen til den totaltekniske entreprenøren for fire år siden.

Attraktiv arbeidsplass
Og entreprenøren har ikke spart på noe da de for fem år siden bestemte seg for å gå «all in» med egen røravdeling. GK Rør har sitt utspring fra den tidligere rørleggergiganten Jørstad på Lillehammer.

– Det har vært en spennende og morsom reise. I dag er GK Rør representert 15 steder i Norge, men det er ingen grunn til at vi ikke skal være synlige på flere steder. Jeg utelukker ikke at det kommer til å skje spennende ting i tiden som kommer, sier Pedersen til VVSForum.

Vi møter den blide distriktssjefen på hovedkontoret til GK på Ryen i Oslo. Den siste tiden har vært svært hektisk for drammenseren: Bare de siste månedene har røravdelingene i Oslo, Drammen og Romerike ansatt utrolige 70 rørleggere.

Totalt har avdelingen i dag rundt 500 rørleggere på landsbasis. Og flere skal det bli.

– Det har vært en naturlig vekst. Vi har rekruttert mange rørleggere fra Sverige, men det er også flere norske. Av disse er det også 20 lærlinger. Lærlinger er et satsingsområde i GK Rør. Vi har selv vært lærlinger og vet hvor viktig det er å komme til et sted hvor du får tillit og bli ivaretatt. På sikt er jeg overbevist om at vi kommer styrket ut ved at vi selv utdanner rørleggerne. Vi skal bygge vår egen kultur.

– Mange rørbedrifter klager over at det er vanskelig å få tak i flinke rørleggere. Hvordan har det gått for dere?

– Det er tøff konkurranse om å få tak i flinke rørleggere, men GK er en sterk merkevare og et meget solid konsern. Mange som søker seg hit ønsker trygghet. Jeg er veldig fornøyd med de som er her, sier Pedersen.

Høyere effektivitet
Han tar en slurk kaffe, og lener seg tilbake på stolen. Klokken er 11 på formiddagen, men 54-åringen har vært på jobb i mange timer allerede.

– Det er en tøff bransje, men samtidig spennende og utfordrende. GK Rør skal ta en større andel av markedet fram mot 2022, og det er et overordnet mål at vi da skal ha en omsetning på 1,5 milliarder kroner. Vi har mange dyktige ansatte og en offensiv og nøktern eier som bruker av overskuddet til å utvikle selskapet videre. Vi er stolte av å jobbe her. Dette skal vi klare. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier han.

GK Rør regner på mange hundre anbud i året. Alt fra signalbygg til mindre prosjekter.

Pedersen er blitt vant med pressede priser i bransjen.

– I de store byene er det ingen kjære mor, og jeg tror prisene skal mer ned. Det er alltid noen aktører som går inn med lave priser, noe som er ødeleggende fordi det trekker prisene ned. Vi ser hele tiden etter mer rasjonelle måter å bygge på.

– Fortell!
– Det er mange måter å gjøre dette på. Mer prefabrikerte løsninger kan være et eksempel, samarbeid med entreprenøren et annet. Men jeg har også tro på mer bruk av samspillskontrakter. Dessverre er effektiviteten for lav. Selv om det er mange grunner til dette, er det ingen vits å klage fordi det er folk i vår bransje som lykkes. Da får vi heller lære av de gode og gå i oss selv. Jeg er stor tilhenger av akkordjobbing, og overbevist om at akkord vil gi bedre resultater.

Han tar en kort pause. Før han fortsetter.
– Vi skal ha rundt 10 prosent økning i antall ansatte i årene som kommer.

– Har dere så mye jobb?
– Vi må skaffe oss jobb. 2017 er bra, men vi tåler mer. Vi ser at deler av markedet ønsker tverrfaglighet. Og der er vi virkelig gode, sier Pedersen.