Prosjektet er både et positivt klimatiltak og i tråd med politiske ambisjoner om økt satsing på fornybar og alternativ energi. Rivningstrevirke er planker og andre trerester fra byggevirksomhet.

Bedre luftkvalitet
Nærvarmen (fjernvarme i mindre skala) kan erstatte oljefyring og dermed gi bedre luftkvalitet. Samtidig vil BKK og BIR utnytte en ressurs det bare vil bli mer og mer av i årene fremover. Tilgangen på trevirke vil øke betydelig ved innføring av avfallsplaner for bygg- og rivningsavfall, og når forbudet mot deponering av nedbrytbart avfall trer i kraft i 2009.

- BIR ønsker å legge til rette for en miljøvennlig bruk av rivningstrevirket og har derfor planer om å etablere mottaksordning og forbrenningsanlegg for denne type avfall, sier Steinar Nævdal, administrerende direktør i BIR.

Årlig produseres det om lag 50 000 tonn rivningstrevirke i Hordaland. Omgjort til energi vil dette utgjøre om lag 150 GWh, nok til å varme opp rundt 15 000 boliger.

Lokal varmeforsyning
Det lokale flisfyringsanlegget er tenkt plassert i Salhusvegen og vil fungere som en vanlig vedovn, men der moderne teknologi tar hånd om forurenset materiale og holder utslippene nede.

- Dersom BIR bygger et slikt forbrenningsanlegg for rivningstrevirke, vil vi ta ansvar for å gjenvinne energien og levere den som varme til kunder i Åsane, sier Øystein Haaland, daglig leder i BKK Varme.

I første rekke er det eksisterende bygg med vannbåren varme på Nyborg og Ulset som er aktuelle å knytte til et slikt lokalt varmenett. Nye bygg i området kan også få levert varme fra anlegget, som tidligst kan stå ferdig i 2010.

BKK Varme kartlegger også andre deler av Bergensområdet for å se på muligheter for å etablere nærvarmeanlegg.

Bergen har hatt fjernvarme basert på avfallsforbrenning siden 2003, og utbyggingen dekker nå et område fra Rådalen til Sandsli/Kokstad og til Bergen sentrum.

Foto: Forbrenningsanlegget i Rådalen.