Det skriver spesialrådgiver i OPAK Svein Hagelund i en artikkel i bladet Forvaltning Drift Vedlikehold. Han mener at enkelte bransjefolks forventninger om at eierkostnadene skal reduseres de kommende årene er feil.

”I økende grad opplever vi at mange års vedlikeholdsetterslep avdekkes på våre befaringer. I tillegg pågår omfattende arbeider med leietakertilpasninger for å tilfredsstille kravstore leietakere”, skriver han.

Ifølge OPAK-rådgiveren blir estimatene på eierkostnadene også svært usikre som følge av et komplisert regelverk.

”Gårdeieren kan for eksempel fort få erfare at kostnadene blir opp mot 20 prosent høyere som følge av at arealet ikke oppfyller vilkårene for en såkalt frivillig merverdiavgiftsregistrering (Forskrift 117).”

For gårdeierne er det uhyre viktig å holde kontroll på vedlikeholdskostnadene. I fjor ble det brukt til sammen 85 milliarder kroner på investeringer og vedlikehold i andre bygg enn boliger i Norge.

Hagelund mener at gårdeierne bør være mer nøye med planleggingen og organisering av vedlikeholdsarbeidet.

Det bør sørges for at fakturagrunnlaget fra entreprenører og leverandører er så spesifiserte at det er mulig å skille hvor kostnadene fordeler seg på de ulike jobbene og til de ulike arealene. Dette er særlig viktig for aktiveringspliktige kostnader som følge av dokumentasjonskravet til justeringsreglene.

Ved leietakertilpasninger kan det være hensiktsmessig å få leietaker til å stå for investeringen.

”En eventuell påkostning kommer da til fradrag på leietakers hånd, fordelt med like deler over kontraktsperioden.”, skriver Hagelund.

Les på  Forvaltning Drift Vedlikehold.