Men i noen tilfeller representerer det offentlige også et motkonjunkturmarked. Ett eksempel på det er markedet for spesialutstyr til funksjonshemmede, sykehjem og andre institusjoner.

VVS-forum har forsøkt å finne ut hvor stort dette markedet er, men det har ikke lykkes oss å få frem tall, verken for hele Norge eller for Oslo kommune. Det vi vet er at flere rørleggerfirmaer har spesialisert seg på sanitærutstyr for funksjonshemmede og lever godt av det, selv om konkurransen er hard også her. Et av de rørleggerfirmaene som har sikret seg en solid posisjon på dette markedet, er Funksjonsutstyr AS på Bogerud i Oslo.

– Funksjonsutstyr, eller såkalt HC-utstyr, er et konjunkturuavhengig marked fordi praktisk talt alt betales av det offentlige, men det er et marked med store svingninger, forteller rørleggermester Frode Henriksveen i Funksjonsutstyr AS. – De siste årene er mange sykehjemsprosjekter utsatt på grunn av høye priser og manglende kapasitet i byggebransjen. Nå venter vi at aktiviteten vil ta seg opp i takt med at byggefirmaene blir mer sultne, men krisen vil neppe få noen umiddelbar virkning.

Blant de prosjektene Funksjonsutstyr AS har levert baderom til, er Peer Gynt sykehus i Moss og Rygge sykehjem. Andre ferske prosjekter er Langerud og Stovner sykehjem i Oslo, Sauherad bygdeheim i Telemark og Skautun sykehjem i Rakkestad.

– Valg av utstyr har store konsekvenser, fremhever Frode Henriksveen. – Omsorgsyrkene har høyt sykefravær på grunn av store belastninger. Hvis vi kan tilpasse baderommet slik at brukeren i størst mulig grad kan klare seg selv, og skape ergonomisk riktige arbeidssituasjoner, kan det gi store besparelser for kommunen. Enda viktigere er at det sparer personalet for unødvendige lidelser.

Funksjonsutstyr AS er et rent handelsfirma, men samarbeider nært med rørleggerfirmaet Funksjonell VVS A/S, som de deler kontor med. Funksjonsutstyr AS er norsk representant for Pressalit Care. Det ble de i 2006, og det året var Cato Zahl Pedersen offisiell ambassadør i Norge for Presalit Care. Det hadde sammenheng med at Presalit sponset ekspedisjonen til Cho Oyu, verdens sjette høyeste fjell (8 201 moh), som Zahl Pedersen var med på.

Funksjonsutstyr AS solgte i 2008 for cirka 18 millioner kroner. Henriksveen forventer at 2009 blir omtrent på samme nivå, mens 2010 bør bli rekordår på grunn av store leveranser til sykehus og sykehjem.


Det fleksible baderom. Dette skinnesystemet fra Pressalit Care gjør at gjenstander som dusj, sete, servant og annet kan flyttes med et håndgrep. 


Høyderegulerbart klosett med spyling og tørk fra Pressalit.