Ganske raskt viste deg seg at flere ble interessert i å få til dette prosjektet, forteller Terje Helgesen i Norsk Enøk og Energi. Han er prosjekt- og byggeleder for prosjektet og skal sørge for at ombygningen skal stå ferdig høsten 2011.



Helgesen holdt et foredrag om prosjektet under Driftskonferansen tidligere i høst.

- Fredrikstad Fjernvarme hadde allerede en ledning for fjernvarme over en tomt til et nytt byggeprosjekt. Dermed var det tidlig klart at man kunne utnytte et etablert nett, sier han til VVS-Forum.no.

Helgesen forteller videre at noe av det første som ble gjort var å få laget et showrom med organisert visning for alle beboere.

- Beboerne kan velge radiatorer, åpen/innkasset rørføring og styring innenfor gitte og begrensede valgmuligheter, sier han.

Når beboerne har bestemt seg, fyller de inn i en brosjyre og signerer.

- Og så godt som alle har levert inn sine ønsker, legger Helgesen til.

De tekniske løsningene går ut på at det installeres en kundesentral i hver blokk, det vannbårne varmeanlegget skal dekke oppvarmingsbehovet i alle aktuelle arealer i bygget, samt oppvarming av varmt forbruksvann.

- På grunn av fysiske begrensninger og lite varmebehov i baderom og WC, som ligger i kjernen av blokkene, er det vanskelig å få til vannbåren oppvarming her, sier han. Radiatorene dimensjoneres for 70/40°C og føringer for varmt tappevann legges i eksisterende søppelsjakter.

De varmtvannsberedere som er i kjøkkenbenken i leilighetene blir fjernet, og dermed frigjøres det plass til oppvaskmaskin for de som ikke har hatt mulighet til det på grunn av plassbegrensninger.

- Vertikale føringer legger vi i hjørner på soverom, og unngår stue i de fleste av de 10 blokkene. Samtidig forsøker vi å ha minimale horisontale rørføringer.

Nye radiatorer plasseres i de fleste tilfellene der de gamle elektriske panelovnene står. Dette for å unngå kostbar oppussing og bygningsmessige arbeider.

I tillegg til økonomi vektlegges følgende:
•Vannbåren varme er energifleksibelt
•Vi anser at konvertering fra direkte el til vannbåren varme gir en oppgradering av borettslaget og den enkelte leilighet når det gjelder verdi og ved omsetning av leiligheter.
•Konvertering fra direkte el til vannbåren varme medfører at det ikke blir behov for oppgradering av elektrisk varmeanlegg. Økt el. sikkerhet.
•Varmtvannsberedere kjøkkenbenk kan fjernes med økt plass og mindre varmebelastning.
•Ubegrenset tilgang/kapasitet på varmtvannsleveranse. Ingen varmtvannsbereder som går tom.
•Bedre inneklima for den som er allergisk mot støv. Elektriske varmeovner forbrenner støv som kan være en plage.
•Konvertering fra direkte el til vannbåren varme med fornybar energi er miljøvennlig. Dette skal på sikt kunne gi energisertifikater som betyr noe ved omsetning av leiligheter, fastslår Helgesen.

- Totalt investeres det rundt 10 millioner kroner i prosjektet, som fordeler seg på 4,5 millioner på Fredrikstad fjernvarme, tilsagn på 1,7 millioner fra Enova og borettslagets 4, 2 millioner kroner. Det er foretatt en økonomisk analyse som viser at løsningen er gusntig for borettslaget, sier Helgesen.

Presteløkka III –faktaopplysninger
• Borettslag. Ligger på østsiden av Fredrikstad ved Gamlebyen
• Består av 10 separate blokker. 3 forskjellige type blokker
– Blokk A: 3 stk. med 12 leiligheter i hver. Totalt 36 leiligheter.
– Blokk B: 2 stk. med 16 leiligheter i hver. Totalt 32 leiligheter.
– Blokk C: 5 stk. med 16 leiligheter i hver. Totalt 80 leiligheter.
• Totalt ca. 10.000 m².
• Totalt 148 leiligheter.
• Areal leiligheter fra 44 – 84 m². Det fleste i overkant ca 70 m².
• Byggeår: 1967 -68.
• All oppvarming via elektriske panelovner. Elektrisk benkeberder i hver leilighet.
• Skiftet vinduer i 2001. Ellers ikke gjort felles enøk-tiltak.