I løpet av denne prosessen strømmer energien fra den høyeste temperaturen til den laveste temperaturen. Denne energien, som absorberes fra brennerens flamme, transporterer mediet (vann) bort, og leverer det der det trengs, i radiatoren. Prinsipielt fungerer varmepumpeteknologien på en tilsvarende måte. Den eneste forskjellen er energikilden, da geotermisk energi benyttes i stedet for en gassflamme. Men fordi omgivelsestemperaturen ikke er høy nok, må stoffet som brukes til å utvinne energien være kaldere, slik at det blir en temperaturforskjell. Derfor brukes et flytende kjølemiddel i stedet for vann. Systemets prinsipp er det samme som for et kjøleskap, bare omvendt.

Energisyklus. Varmepumpen trekker ut termisk energi fra omgivelsene, og tilfører den i varmesystemet. Prosessen foregår på følgende måte: Et nedkjølt, flytende kjølemiddel pumpes først gjennom en varmeveksler, som er varmepumpens såkalte fordamper. Der absorberes det termisk energi fra omgivelsene, og kjølemiddelet fordamper. Kjølemiddelet, som nå har tatt gassform, suges inn og komprimeres av kompressoren slik at trykket og temperaturen stiger. Deretter sørger en annen varmeveksler, kondensatoren, for at denne termiske energien tilføres varmesystemet. Når den termiske energien trekkes ut fra kjølemiddelet, kondenseres det samtidig igjen, og går tilbake til væskeform. Til slutt oppløses trykket i ekspansjonsventilen, og syklusen starter på nytt.

Stiebel Eltron opplyser at noen av deres pumper kan levere opptil 6,0 kW nyttbar oppvarmingsenergi for hver kW/t primærenergi.

Kilde:Stiebel Eltron