Under titlene ”Fremtidens bygg- hvordan går vi fra fossil til fornybar varme?”og ”Kan vi gjøre industrien ren uten å jage den ut av landet? vil bioenergi bli debattert i løpet av disse dagene.

Dette er fjerde året på rad at ZERO arrangerer en konferanse som presenterer hvilke løsninger som må til for å løse energi- og klimautfordringene. I løpet av to dager vil klimatiltak innen de aller fleste norske utslippssektorene, inkludert petroleum, energi, transport, jordbruk og industri, bli fremvist og debattert.

Norsk industri har fortsatt et stykke å gå når det gjelder reduksjon av klimagassutslipp. Den store utfordringen ligger nå i hvordan man skal oppnå et kutt i utslippene på en best mulig måte. Ellen Hambro, direktør i Statens Forurensningstilsyn, vil innlede om virkemidler og tiltak for klimakutt i norsk fastlandsindustri, mens Kari Asheim fra NoBio og Unni Berge fra ZERO vil konkretisere dette og fokusere på potensialet rundt bioenergi og biofyringsolje.

Stortinget har gjennom klimaforliket satt seg som mål om å fase ut bruken av oljefyr. Oljefyring i norske bygg står for en betydelig del av de norske klimagassutslippene, men kan lett skiftes ut og erstattes av klimavennlige alternativer. For å oppnå dette, trengs det politisk vilje og handlekraft.

Blant foredragsholdere er lord Nicholas Stern, mannen bak det the Stern Review, konsernsjef Helge Lund StatoilHydro og medlem i FNs ekspertgruppe for klima og energi. Jørgen Randers, professor ved BI og leder for Lavutslippsutvalget, Erik Solheim, miljøvernministeren snakker om Norges rolle i klimapolitikken, Sivan Kartha (TBC) er seniorforsker og koordinator for klimaprogrammene ved Stockholm Environment Institute.

Videre Jonathan Lash som har ledet World Resource Institute (WRI) siden 1993, og er en av USAs mest innflytelsesrike miljøpersonligheter. Den tidligere svenske statsministeren er en skarp og reflektert kritiker av hvordan dagens politikere håndterer klimakrisen. Persson har tidligere vært kritisk til den norske regjeringens fokus utenfor Norges grenser.

Jens Ulltveit-Moe konsernsjef for Umoe er i dag en av Norges fremste investorer i biodrivstoff og andre fornybare energiløsninger. Ulltveit-Moe har vist et aktivt engasjement i klimasaken og satsning på ny teknologi.

Mer på Zero09