GRIP-sentret som ble dannet i 1995 og konkurs i 2008, ble først vertskap for økoprogrammer og spleiselag i byggsektoren og eiendom som gikk inn med egeninnsats og ble støttet av miljødepartementet og NVE.

Gjennom ØkoBygg programmet (1998-2002), fikk store deler av byggenæringen øynene opp for fordelene med å satse på miljøeffektivitet.

- Da kom bransjen i forkant og i løpet av denne prosessen er vi i dag i en helt annen situasjon, sier Erik A. Hammer , daglig leder i Grønn Byggallianse til VVS-Forum.no.

Grønn Byggallianse er et miljønettverk bestående av de største eiendomsaktørene i Norge med en bygningsmasse på over 25 millioner kvadratmeter. Hensikten med nettverket er å være en arena for store aktive utbyggere som har til hensikt å utvikle seg på miljøområdet og derved bli mer miljøeffektive.

Nettverket ønsker å være myndighetenes sparringpartner i byggenæringen innen miljøspørsmål. Et sekretariat fungerer som kompetanse- og informasjonssenter for deltagerne. Målet er at medlemmene vil bli ledende på miljøsatsning i den norske byggenæringen.

- Utbyggere og eiendomsforvaltere er nøkkelaktører i denne satsningen, med stor innflytelse og størst effekt av å spare ressurser og redusere miljørisiko, sier Hammer.

Formålet med Grønn Byggallianse er å dyktiggjøre medlemsbedriftene på energi og miljø, være i forkant av utviklingen og holde regelverket.

- Dette er medlemmer som er interessert i å ta de utfordringer som kommer. Og nå er vi høringsinstans for myndighetene og jobber tett sammen med store organisasjoner, sier Hammer.

Så langt har Grønn Byggallianse over 30 medlemmer. Omgjort i kvadratmeter er så mye som hver 4. kvadratmeter næringsbygg i Norge representert ved en medlemsbedrift. Og flere medlemmer er på vei inn.

- Drivkreftene hos medlemmene er ulike, men løsningen de samme og vi er imponert hvilket engasjement som nå viser seg etter seks års drift med Grønn Byggallianse, fastslår Erik A. Hammer.

GBA er finansiert gjennom medlemsavgift og er organisert med et styre og sekretariat med tre medarbeidere på deltid, Erik A. Hammer og Katharina Th. Bramslev, samt Sverre Tiltnes som prosjektmedarbeider. Alle arbeidet i ØkoBygg programmet.