Ikke sjelden gir byggherren etter for ulike typer påvirkning og bygger med “overdrevet” tilrettelegging for fuksjonshemmende. Det skyldes at gamle standarder(NS) ennå hersker for noen og at ulike foreninger stiller krav om egne standarder.

- Tek 10 er klar på at avstanden fra veggen til fremkanten av toalettskåla skal være 70 cm, av hensyn til rullestolbruker, men det bygges ikke sjelden med 85 cm istedet, sier Frode Henriksveen i firmaet Funksjonsutstyr, et selskap som har utformet baderom og andre rom for funkskjonshemmede i 25 år.

Unødvendig
Henriksveen er helt klar på at forskriften slik den i dag fremstår gir mer enn nok tilrettelegging, og at den som følger andre standarder istedet risikerer å legge sten til byrde.

- Det er klart at det blir vanskelig når de offentlige normene sier en ting og noen andre krever noe annet, det er en uholdbar situasjon, sier Henriksveen.
Dersom man velger å ha 85 cm istedet for 70 fra vegg til bakkant klosettskål må man skyve toalettet lenger fram i rommet. Dette får en rekke konsekvenser for løsningen. Ofte må det bygges klumpete podier eller kasser for å løse de utfordringene et fremskutt toalett medfører.

- Det betyr merkostnader, det stjeler plass fra rommet, redusererer manøvrerings¬muligheter og gjør renhold og hygiene vanskelig. Det sprenger standardene som er gitt, og skaper problemer, sier Henriksveen, som skulle ønske offentlige myndigheter var litt mer på offensiven.

- Vi risikerer å gro fast i gammeldags, tungvinte løsninger, og dette bremser innovasjon og nye muligheter, sier han til Vvsforum.

Usikkerhet
Å sette toalettet langt fram i rommet skjer ofte når utbygger er under press fra ulike grupper og organisasjoner.

- Det mest grelle eksempelet er å trekke toalettet nesten midt ut i rommet, det er selvfølgelig ikke nødvending. Men vi ser det på gamle institusjoner, der man “tok i” skikkelig. Når myndighetene og Direktoratet sier 70 cm er dette tallet ikke grepet ut av lufta, det er nøye gjennomtenkt, sier Frode Henriksveen

At mange nå er med på å diktere utformingen er ifølge Henriksveen uheldig og skaper forvirring.

- Det er klart at organisasjonene skal være med på laget, men dette blir nesten som kampsaker, det skyldes trolig at man har sett seg blind på gamle standarder, jeg tror noe av det har rot i gamle husbankregler, sier han.

Når det gjelder pleiehjem og yrkesbygg er det også krav om universell utforming.

I følge Henrikssveen er det en rekke sterke synspunkter ute og går på dette med universell utforming, og da særlig baderom.

- Jeg kan forstå at en rekke entreprenører gremmes over merkostnadene, men vi skal huske på at vi alle blir eldre en gang, og at mange ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, men det er en annen diskusjon, sier Henriksveen til Vvsforum.