Ved Skedsmo videregående skole i Akershus har varmen skapt store problemer for eksamensklare elever.

Høye temperaturer setter luftkondisjoneringsanlegget på store prøver. Og elever og lærere ved den fylkeskommunale skolen elevene er oppgitt over at dette har vært et problem i snart ti år. Anlegget holder ikke mål på hete dager, og heller ikke kalde vinterdager.

Elevene klager på hodepine og konsentrasjonsvansker og frykter at konsekvensen kan bli dårligere karakterer.
Det oppsiktsvekkende i denne saken, er har slitt med de samme problemene i hele ni år. De varme klasserommene sommerstid er kalde om vinteren.

Mange eldre romeriksskoler sliter med de samme problemene.

I Bergen har 19 av 30 videregående skoler for dårlig inneklima, og med dagens vedlikeholdsbudsjett vil det gå mange år før samtlige skoler har tilfredsstillende ventilasjonssystemer.

Statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet mener at dagbøter bør kunne bli tatt i bruk overfor kommuner og fylkeskommuner for at forholdene ikke er tilfredsstillende.

Rektor Inger Morken på Årstad videregående skole i Bergen mener på sin side at det gis for lite penger til vedlikehold. Årstad videregående skole er en av de 19 som har stort behov for å ruste opp sitt ventilasjonsanlegg.
Hun er oppgitt over manglende samsvar mellom statens krav til vedlikehold på den ene siden og for lite overføringer av midler på den andre siden.

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg synes forslaget om dagbøter er dårlig. Da blir det enda mindre penger til vedlikehold, mener hun.

Partiet De Grønne i Bergen peker på at skolestreiken sparte kommunen for mellom 1,5 og 2 millioner kroner – hver dag. Dette er midler som nå kan benyttes til å gjøre noe ved manglende ventilasjonsanlegg ved flere skoler.

- Problemet med dårlig inneklima er så stort, og når det blir forsømt, er det et sterkt signal fra kommune til elever og lærere. Å prioritere dette er en viktig investering for fremtiden, sier leder for partiet, Sondre Båtstrand til BA.no.