Når noe går galt i Sverige heter det gjerne at ”det går åt skogen”. Men hva miljøet angår, kan det hende at det nettopp er skogen som vil bidra mest til at det ikke går så galt likevel. Og antakelig er ingen kommer lenger enn svenskene når det gjelder å utnytte skogen som energiressurs. Men nå skal vi komme etter, og på Ås er forskningen på bioenergi godt i gang. Det skjer i regi av Norsk senter for bioenergiforskning, der Odd Jarle Skjelhaugen er direktør.

– Vi begynte i fjor oppbyggingen av et senter for forskning på bioenergi. Målet for senteret er å bidra til bærekraftig produksjon og bruk av bioenergi, industriell innovasjon og forskningsbasert undervisning, opplyser Skjelhaugen.

– Bioenergi i denne sammenheng omfatter all biomasse som brukes til energiformål. Mange oppfatter bioenergi som at det bare er biodrivstoff, men begrepet bioenergi omfatter både biodrivstoff, biovarme og biokraft. Her på Ås har vi ikke hele bredden og samarbeider derfor med teknologiforskningen i Trondheim. Vi har et formalisert samarbeid med NTNU og SINTEF.

– Hva er bakgrunnen for denne satsingen, Skjelhaugen?
¬– Fagmiljøene på Campus Ås har arbeidet med bioenergiforskning i mange år, men ikke på en samordnet og godt synlig måte. Det ville vi gjøre noe med. Bioenergisenteret ble derfor etablert, med 35 forskere på laget. Vi har nå lyktes godt med å få til spennende forskning på tvers av institusjonsgrensene, og næringslivet setter pris på det vi gjør.
– Vi fikk en stor bonus i 2009. Som en del av klimaforliket på Stortinget utlyste Norges forskningsråd konkurranse om å få status som nasjonalt forskningssenter for miljøvennlig energi – FME. Gjennom Bioenergisenteret søkte Bioforsk, Norsk institutt for skog og landskap og Universitetet for miljø og biovitenskap sammen med NTNU og SINTEF om FME status og penger Det ble valgt åtte sentere, deriblant vårt Bioenergy Innovation Centre– CenBio. I CenBio er UMB vertskap, og SINTEF Energiforskning har den praktiske ledelsen. CenBio er et partnerskap mellom 20 bedrifter og seks forskningsinstitusjoner.

–Hva forsker dere på?
– Dette er et stort forskningsfelt der vi bidrar med kompetanse på mange områder. Det er
naturforvaltning, biomasseproduksjon, kartlegging av biomasse, karbonbinding, miljøkjemi, livsløps- og bærekraftsanalyser, ressursøkonomi, energimarked, bioteknologi
prosessteknologi, enzymteknologi og algedyrking.

I CenBio arbeider vi spesielt med å finne ut av hvordan vi kan hente ut mer biomasse fra skog og avfallssektoren, og hvordan denne biomassen kan omformes til biovarme og biokraft på en mer effektiv og lønnsom måte. Målet er å doble bruken av bioenergi innen 2020. Det er nedfelt i OEDs bioenergistrategi.

– Hvordan er samspillet mellom forskningsinstitusjonene og næringslivet?
– Det er fint, bedriftene er veldig engasjert, og de er ikke med gratis, de bruker av egen tid og egne penger for å nå felles mål. Et sterkt engasjement fra næringslivet er nødvendig for å komme noen vei med miljøproblemene.

– Hva er det Ås-miljøet har å tilby?
Et særtrekk ved Norsk senter for Bioenergisenterforskning er at vi kobler forskere fra flere fagmiljøer slik at vi ser hele verdikjeder i sammenheng. Denne verdikjedeforskningen utgjør et bra underlag bærekraftanalyser.

– Hvilke elementer inneholder en bærekraftanalyse?
– Det er tre hovedfaktorer:
1. Bedriftsøkonomisk lønnsomhet – ting som ikke lønner seg blir ikke gjort.
2. Konsekvenser for miljøet – både naturen og klimaet.
3. Virkninger på samfunnet.
Ved analyser oppdager vi hvilke ledd i kjeden det er smart å gjøre noe med. Vi skal komme fram til smart teknologi og smart energibruk.

Når det gjelder pressen og miljøspørsmål har Odd Jarle Skjelhaugen et lite hjertesukk:
– Når temaet i pressen er bærekraft, er det for mye synsing og for lite fakta. Bærekraft er for viktig til å bli rotet til av løsrevne synsinger.

VVS-forum vil komme tilbake til dette temaet med flere artikler.