Det sier taktssjef Lars Angell i Tryg forsikring til TU.no.

Byggteknisk forskrift (TEK) har krav om hvordan våtrom som bad og rom med vanninstallasjoner (kjøkken) skal bygges. Hovedprinsippet er å unngå skader som følge av vannlekkasjer.

På kjøkkenet er det ikke krav til tett gulvbelegg og sluk. Utfordringen oppstår når løse, vanntilkoblede maskiner som oppvaskmaskin, kjøleskap og kaffe/vannmaskiner monteres.

I Sverige er nå antallet vannskader på kjøkkenet høyere enn lekkasjeskader på badet, 33 prosent mot 28 prosent, ifølge forsikringsselskapet Tryg.

Åpne løsninger
– Tidligere bygde man boligene annerledes. Da var kjøkkenet et atskilt lite rom, og stuen et eget, større værelse. Nå bygges disse i stedet sammen som ett stort allrom. I mange tilfeller har man opp mot hundre kvadratmeter åpen løsning. En vannskade på kjøkkenet vil dermed ha helt andre konsekvenser enn tidligere, sier takstsjef Lars Angell i forsikringsselskapet Tryg til bladet Hus og Hjem.

– Nei, men vi snakker bare om noen prosent av et kjøkken til kanskje 200.000-300.000 kroner, svarer han.

Det har de senere årene kommet krav om lekkasjestoppere på nye og renoverte kjøkken. Men Angell mener en mye bedre løsning er en kombinasjon av våtromsmembran og sluk innenfor en ramme under kjøkkenskapene.