Hun er Kvalitets- og HMS- sjef i NorKjemi AS, en uavhengig service- og kompetansebedrift innen legionellakontroll og vannbehandling.

Tilgjengelige metoder i Norge
Eksempler på metoder som tilbys er mikrofiltrering, UV-bestråling, klordioksid, hydrogenperoksid, klorering, ozonbehandling, tilsats av sølv/kopper ioner og tradisjonell varmebehandling. De fleste systemer som tilbys i Norge i dag er varianter av disse. I den senere tid har bl.a. systemet Anodix blitt lansert som en enkel og billig metode som vil løse all legionellaproblematikk uten tilførsel av kjemikalier. I virkeligheten er dette et system som produserer hypoklorsyre, dvs. en tradisjonell klorbehandling i en ny innpakning. Installasjon av slike innretninger kan mest sannsynlig bidra til at noen driftsrutiner kan kuttes ut eller reduseres i frekvens, men de erstatter ikke myndighetskrav til regelmessig ettersyn, kontroll og dokumentasjon, som er viktige elementer i et fullstendig legionellakontroll-program.

Velg riktig metode
Det eksisterende omfanget av ulike metoder og leverandører gjør det ofte vanskelig for eiendomsbesittere å vite hva som er det beste alternativet for akkurat deres anlegg. Forvaltere og driftere må forholde seg til flere forskrifter (bl.a. Forskrift om miljørettet helsevern, Drikkevannsforskriften, Internkontrollforskriften) og samtidig ønsker de å sikre optimale og mest mulig energibesparende driftsforhold. Erfaringsmessig så finnes det ingen billige og enkle metoder som løser alle utfordringer mht legionellakontroll. Valg av metode må derfor basere seg på kunnskap om anlegget, (bl.a. om vekstbetingelser og risikoelementer) og brukerne av anlegget. Ved et stort anlegg med brukere som er i en risikogruppe for å utvikle alvorlig Legionellose, f.eks. på sykehjem og store hoteller, bør det ofte vurderes mer omfattende behandlingsmetoder enn ved små anlegg som forsyner et par dusjer i et næringsbygg. En metode som er gunstig for ett anlegg, kan være mindre gunstig for et annet. 
 
Vurdering før valg av metode
Legionellabakteriene vokser helst i en biofilm, som dannes på veggene i vannfordelingsnett. Biofilm kan beskytte bakteriene mot både termisk behandling, uttørking og enkelte kjemikalier, som f.eks. klor. Noen metoder har gode evner til å fjerne biofilm, mens andre metoder i liten grad gjør dette. For selve desinfeksjonen av et anlegg må man dessuten gjøre valget mellom tradisjonell varmebehandling (som påvirker energiforbruket) og bruk av kjemikalier (hvorav enkelte kan gi miljø, helse eller driftsmessige utfordringer). Man må også ha en forståelse for forskjellen mellom bruk av biologiske barrierer, som stanser nye bakterier fra å komme inn i anlegget, ofte uten å kunne gjøre så mye med det resterende rørsystemet, og desinfeksjonsmetoder som behandler hele anlegget. Det må også vurderes om det er tilstrekkelig å behandle varmtvannsdelen av anlegget, eller om også kaldtvannsnettet bør behandles. 

Alle er pålagt å gjennomføre internkontroll ved sine anlegg
Etter å ha sett på de tilgjengelige løsningene for legionellakontroll av vannfordelingsnett, kan vi konkludere med at alle metodene har sine fortrinn og svakheter. Uansett hva man velger så må metoder velges basert på en risikovurdering av anlegget og denne skal i henhold til gjeldende forskrifter minimum oppdateres årlig. Rutinene for drift, kontroll og vedlikehold bør i tillegg være i henhold til veiledningen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt og alt som gjøres må dokumenteres tilfredsstillende. Det er dermed ikke tilstrekkelig å installere en ”magic box” for så å gå ut fra at man har løst alle problemer og fulgt alle forskrifter og veiledninger.

Tilbyr kompetanse og erfaring
Vurderinger for valg av metoder krever en tverrfaglig kompetanse innen biologi, kjemi og VVS, samt kjennskap til gjeldende forskrifter og veiledninger. NorKjemi innehar denne kompetansen, og har i tillegg praktisk erfaring innen vannbehandling, legionellaforebyggende arbeid og internkontroll. ”Vi foretar ukentlige risikovurderinger av legionellautsatte innretninger og bistår våre kunder med å opprette driftsprogrammer og opprettholde en god og dokumentert internkontroll” forteller Skiri. NorKjemi er faglig objektive og velger derfor løsninger og leverandører som til enhver tid er best for våre kunder. 


Når vi vil forebygge den potensielt dødelige legionellasmitten, er ikke alltid det enkle det beste sier produktansvarlig og kjemiingeniør Jonas Berntzen i NorKjemi.

Pressemelding fra Norkjemi