Forskerne påpeker at i studien er det tatt utgangspunkt i en tverrfaglig tilnærming med grunnlag i både arkitektur og planlegging for å se hvilke institusjonelle barrierer som finnes for spredning av alternative energiløsninger.

Den viser blant annet at det er høy andel elektrisitet i norske husholdningers energibruk og lav andel alternative energibærere som fjernvarme, varmepumper, solcellepanel etc, noe som hindrer....ging for å se hvilke institusjonelle barrierer som finnes for spredning av alternative energiløsninger.

Gjennom dette har de ønsket å bidra til kunnskapsutvikling, men også kompetanseheving i forhold til mulighetene som ligger i en helhetlig og energieffektiv boligplanlegging.

I rapporten skriver de at en effektiv og miljøvennlig energibruk er nødvendig dersom vi skal møte utfordrin¬gene knyttet til klimaendringer og forsyningssikkerhet. Til tross for ulike energieffek¬tiviserende tiltak rettet mot bygg, har ingen annen sektor hatt større vekst i energibruken de siste 30 årene enn byggesektoren. Det er derfor viktig å stille spørsmål om hvorfor det er slik, og hvordan man bedre kan utnytte energieffektiviserings-potensialet i bygg.

Hensikten med rapporten er å få frem kunnskap om hvordan spørsmål om mer effektiv og miljøvennlig energibruk ivaretas ved boligutbygging, og hvordan dette kan forbedres. Rapporten fokuserer først og fremst på institusjonelle drivkrefter og barrierer knyttet til kommunale plan-og byggesaksprosesser.

I Norge har det de siste årene blitt satt i gang en rekke initiativer for å øke fokuset på energibruk ved nybygging. Både fagseminarer, utredninger og forbildeprosjekter, samt justeringer i plan- og bygningsloven og tilhørende teknisk forskrift er eksempler på slike tiltak. Denne rapporten viser imidlertid at det fortsatt er en lang vei å gå før overordnede nasjonale mål om energibruk i boliger og energisparende teknologi er en integrert del av hverdagslige avgjørelser ved boligutbygging. Mange av disse beslutningene er små, og skjer i løpende saksbehandling innenfor eksisterende forvaltningspraksis. Kommunene har slik en nøkkelrolle som planlegger og forvalter av lovverk.

Rapporten består både av en survey blant 80 norske kommuner og nærstudier av seks plansaker i Bergen, Ålesund og Larvik. Prosjektet er finansiert gjennom Husbankens kompetansetilskudd innenfor området miljø og energi.

Forskerteamet fra Senter for byøkologi har bestått av sivilarkitekt Anne-Kathrine Vabø, og samfunnsgeografene Marry-Anne Karlsen, Ståle Holgersen og Romy Ortiz. Forskerteamet står ansvarlig for det faglige innholdet i denne rapporten.

Prosjektet er finansiert gjennom Husbankens kompetansetilskudd for miljø og en¬ergi. Arbeidet ble gjennomført i perioden august 2010 til mai 2011.

En rekke personer har bidratt til denne rapporten og en referansegruppe som har bestått av Sigrid Eskeland Schütz, førsteamanuensis, Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen, Geir Haaland, ingeniør/arealplanlegger, Plan Vest AS
Hilde Sæle, senioringeniør, Energi og miljø, Statens Byggtekniske Etat (BE) og Christina Sørheim, arkitekt, Husbanken, Region Vest.

Kilde: Framtidensbyer.no
Hent hele rapporten Boligplanlegging og energibruk.

Har du redaksjonelle tips til redaksjonen?
KLIKK HER OG TIPS OSS!

SI DIN MENING HER: