Det åpner store muligheter for rørleggeren, sier Erling Mengshoel, daglig leder av lillehammerbedriften Prevent Systems AS

Artikkelen fortsetter under bildet

Daglig leder Erling Mengshoel

– Konvensjonelle sprinkleranlegg krever forholdsvis store rørdimensjoner, bruker mye vann og krever ofte graving til større hovedledning. Brannslukking med vanntåke derimot, krever ingen graving til hovedledning, bruker 90 prosent mindre vann enn vanlig sprinkler, og kan nå installeres med rør-i-rør-system. Det tror vi at vi er alene om i verden, fremhever Mengshoel. – Rør-i-rør systemet er testet for 16 bar, vårt anlegg trenger bare 10 bar og kan fungere utmerket helt ned til 5 bar.

– Hvordan er det mulig å basere et brannslukningsanlegg på plastrør?
– For at vi skal bruke pex må rørene ligge skjult bak en brannbestandig vegg/himling og det må stå vann i røret. Forsikringsselskapenes godkjenningsnemnd liker denne løsningen fordi den bidrar til å hindre vannlekkasjer. Når vi ettermonterer bruker vi kun rustfrie og syrefaste rør. Det er viktig at det ikke forekommer rust som kan tette dysene. Vi leverer med pumpe eller tank.
Så langt har vi utført rør-i-rør-installasjonene med JRG Sanipex fra Armaturjonsson. Vi bruker et rør med diffusjonssperre. Det er imidlertid ingenting i veien for å bruke Uponor eller andre systemer, bare rørene er godkjent.

– Hvem står for installasjonen?
– Det gjøres som regel av et lokalt rørleggerfirma i tiltaksklasse 3, vi har ikke egne rørleggere. Vi pleier rørleggeren som kunde og vil gjerne at dette skal bli et lønnsomt nytt marked for rørleggeren.

– Hva koster det å sikre en ny enebolig med vanntåkeanlegg?
– Komplett sikring av en 150 kvadratmeters enebolig, basert på rør-i-rør, koster cirka 55 000 kroner.

– Hva med etter installasjon i bygårder?
– Der ser vi et stort marked. I Oslo er det 3 000 gårder fra 1890-tallet, og 2 000 av dem skal i følge brannsjefen sprinkles innen 5 år. Olav Thon har et pilotprosjekt i Grønlandsleiret 19. Der er hver leilighet en branncelle, mens kjeller og trappeløpene er sikret med lavtrykk vanntåkedyser (slettes:dyser utenfor hver leilighet), opplyser daglig leder Erling Mengshoel i Prevent Systems AS