- Hvis dette blir vellykket, gjør Sways teknologi det mulig å utnytte vindenergi ressurser i dypvannsområder, og de er virkelig enorme. Potensialet for eksport av teknologien er stort. Som alle havinstallasjoner, hadde SWAY 1 en egen gudmor og ble navngitt av Gunn Ovesen, direktør i Innovasjon Norge. Rundt 100 gjester deltok i åpningsseremonien, som fant sted på havet.

Det patenterte Sway-konseptet bruker prinsipper kjent fra seiling for å optimalisere lønnsomheten til sine flytende vindturbiner. Tårnet er konstruert på samme måte som en flytende flaske, med mesteparten av vekten på bunnen. Dette flytter tyngdepunktet langt under overflaten. Når det er forankret til havbunnen, vil hele tårnet og turbinen svinge rundt, i samsvar med forandring av vindretningen.

 

Sways medvindsprinsipp gjør at tårnet kan sikres av en stang på motvindssiden, akkurat som en mast på en seilbåt. Dette gir en betydelig vektreduksjon sammenlignet med andre flytende teknologier, og forventet kostnad for energiskaping er lik eksisterende offshore vindkraft-teknologi som er plassert i grunt farvann.

 

Piloten SWAY 1, er en 1:5 skalert prototyp av den fremtidige kommersielle installasjonen. Tårnet måler totalt 29 meter og når 13 meter over havoverflaten.Turbinen har en diameter paÌŠ 13 meter. Vekten av den totale konstruksjonen er 22 tonn.

 

Hensikten med installasjonen er todelt forklarer administrerende direktør i Sway, Michal Forland:

 

 

- Dette er en endelig test av prinsippene i vår teknologi. Fokus vil være å teste det avanserte kontrollsystemet og den patenterte dreiemekanismen.Vi ønsker å bevise at medvindsteknologien fungerer godt, og er overlegen andre flytende løsninger og bunnfaste vindturbiner paÌŠ 25 – 30 meter med hensyn til kostnad pr. MW.

Piloten vil gi fremtidige industrielle samarbeidspartnere muligheten til å se hvordan det hele fungerer i det virkelige liv, sier Forland. Han legger til at pilotturbinen er bygget med støtte fra Norsk Forskningsråd.

 

Til nå har bruken av offshore vindressurser vært begrenset til land med grunne havområder. I Nordsjøen er alle eksisterende planer basert på konstruksjoner som er festet i havbunnen, ettersom det er store områder tilgjengelig for dette. Men i mange land, som USA, Spania, Korea, Japan og flere, er offshore-områdene mye dypere. Bare i USA er vindkraftressursene i dype havområder på 3100 GW.

 

– USA-markedet er et av de mest lovende, og SWAY er i ferd med å etablere et teknologisk partnerskap med to forskningsinstitusjoner i USA; Lawrence Livermore National Laboratory og National Renewable Energy Laboratory. Vi opplever stor oppmerksomhet for flytende vindturbiner der borte, sier Forland.

 

- Sway har tatt i bruk det beste innen norsk offshore-erfaring, og benytter både kunnskap og leverandører med langvarige deltakelse i offshoreindustrien, sier Michal Forland.

 

Også Trond Giske understreket i sin tale: - Norge selv har store fornybare energiressurser i vannkraften, men vi har en forpliktelse i forhold til energisituasjonen for resten av verden, og med prosjekter som SWAY, kan vi eksportere teknologi og bidra til dette, sa han.