- Ja, det har vært stor interesse, fastslår Jan Bergstrøm, distriktssjef GK Region Oslo.

Han viser til at ny energilov vil være med på å øke interessen rundt produktet.

- Dette er en løsning som må planlegges inn i nye prosjekter på lang sikt. De prosjekter som allerede er i gang kommer vi ikke inn på, men oppmerksomheten må rettes mot nye prosjekter, sier han.

Pågangen med spørsmål er kommet fra små og mellomstore VVS-konsulenter og store entreprenører som Skanska og Veidekke.

Betydelig potensial
- Potensialet er der fordi ny energilov har strenge krav til reduksjon av energiforbruk i nybygg. Vi har ikke tallfestet salg på dette ennå, men om vi ser til Oslo alene så er overskuddet av kontorbygg kun på 4-5 prosent, og det vil bli bygget mye nytt i hovedstaden i tiden fremover, sier han.

Også hotellsektoren er et interessant marked for dette nye energistyringssystemet, mener han.

- Inversteringsbesparelsene ved å bruke GKflex er beregnet til å ligge på 25-30 %. Her er det mye å hente om man tenker store kontorbygg med mange kontor.

Løser flere utfordringer
Enheten, som er testet hos SINTEF, retter seg primært mot cellekontor og tilfredsstiller kjøle-, varme- og belysningsbehov. GKflex kan bidra til å løse noen av dagens og framtidens utfordringer ved besparelser i investering, energibruk, arbeidstid og plassbruk.

GKflex-enheten, som bygger på luft som energibærer, er utviklet i et samarbeid mellom GK og Trox Auranor, med bidrag fra Hydro, Innovasjon Norge, Honeywell og Glamox. 

Designmessig er GKflex en pen enhet som plasseres i tak og tilfredsstiller kontorets kjøle-, varme- og belysningsbehov. Enheten styres med tilstedeværelsesregulator.

Plug and play
- Det er også viktig å trekke fram at denne plug- and playfunksjonen gir besparelser i investeringer, energiforbruk og arbeidstid.

Arbeidsmessig og for fremdriften på nybygg har enheten store fordeler fordi den monteres på noen få minutter. I dag tar det ofte mye tid å koordinere aktører på ventilasjon, rør og elektro.

- Dette er besparende både i logistikk, montasjetid og antall personene involvert i arbeidet, fastslår Jan Bergstrøm.

 Foto:
Jan Bergstrøm hos GK, og er distrikssjef Region Oslo.
Foto: Per Henriksen