- Vi får stadig mer ekstreme nedbørsmengder som følge av klimaendringene. Det medfører at ledningsnettet i bakken for transport av avløpsvann og overvann ikke er dimensjonert til å ta i mot slike mengder nedbør og konsekvensen blir oversvømte kjellere og unødvendig forurensningsutslipp i naturen, sier assisterende direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen til Dagens Næringsliv.

Ny overvannsmyndighet?
Toril Hofshagen mener at vi må få egnede gebyrmodeller som er fornuftige både for huseiere og kommunene. Det må et regimeskifte til for å få nye og andre tanker knyttet til dette med overvann her i landet.

- Det statlige regelverket som kommunene følger, henger ikke med i utviklingen. Av den grunn trengs en overvannsmyndighet som kan hjelpe kommunene, mener Hofshagen.

Regjeringen arbeider med disse spørsmålene i forbindelse med en utredning som ble lagt frem i fjor fra klimatilpasningsutvalget. Denne rapporten foreslo en rekke tiltak, som for eksempel oppgradering av ledningsnettet. Det anslås at det nå er et vedlikeholdsetterslep på hele 110 milliarder kroner i de kommunale avløpsnettene.

Kan bli dyrere premier
Så langt i år har forsikringsselskapene utbetalt 300 millioner kroner etter de to store flommene. De siste dagers enorme nedbørsmengder på Østlandet kommer i tillegg til dette. I fjor utbetalte forsikringsselskapene 2,8 milliarder kroner for vannskader. Den sterke kulda var en av hovedårsakene til at tallene ble såpass høye i 2010.

- Hvis utbetalingene fortsetter å ligge på et såpass høyt nivå må nok kundene etter hvert betale høyere premier, sier konserndirektør i If, Line M. Hestvik.

2011 blir et rekordår for flomvarsler. Siden slutten av juni har Norges vassdrags- og energidirektorat NVE) sendt ut hele 46 meldinger om flom. Det er ekstremt mange i forhold til det som er normalt.