Fra flere varmepumpeleverandører har vi hørt at de høye installasjonskostnadene har hemmet salget av varmepumper. Rørleggerne har hatt for mye å gjøre med lekre (og mer eller mindre tette baderom) til å ville satse på varmepumper.
– Rørlegger- og installatørkapasiteten har vært en flaskehals for vannbåren varme, og derved for installasjon av de mest effektive varmepumpene, sier Bård Baardsen, leder av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). –Hvis vi nå får et mindre opphetet marked for flotte bad, vil det bli mer interessant for flere rørleggere å satse for fullt på vannbåren varme og varmepumper.

– Det er flere faktorer som påvirker varmepumpesalget positivt, fortsetter Baardsen. – De nye tekniske forskriftene, TEK 07, sier at 40 prosent av boligens varmebehov skal dekkes av fornybar energi. Det er vanskelig å oppnå uten vannbærende varmeanlegg og varmepumpe. Riktignok finnes det unntaksbestemmelser som vi ikke vet hvordan vil slå ut, men det blir uansett mye varmepumper.
Et annet interessant marked er utskiftning av oljefyringsanlegg i eldre hus. Det er cirka 100 000 oljefyranlegg under 100 kW i privatboliger, 15 000 over 100 kW. I dag er det lov å skifte dem ut med ny oljebrenner, men hvor fornuftig er det med skyhøye oljepriser? Nesten ingen installerer ny oljebrenner i dag.

– Med andre ord, solen skinner på varmepumpebransjen?
– Ja, høyere alternative energipriser er positivt for varmepumpebransjen, vi har gode rammebetingelser i dag. Når alternativ energi øker i pris er det positivt for varmepumpene, tilbakebetalingstiden går ned. Tidligere har varmepumpemarkedet svingt mye med strømprisen, nå har folk akseptert at det i fremtiden vil bli høye strømpriser, ingen tror det vil gå ned igjen, heller ikke olje og gass.

– Hvor øker varmepumpemarkedet mest, Bård Baardsen?
– Markedet vokser mye hvert år, nå er Tyskland det største markedet i Europa. Denne utviklingen har gjort at praktisk talt alle produsenter av olje- og gassbrennere nå er på varmepumpemarkedet, og japanerne er med for fullt.

– Hvor går den tekniske utviklingen?
– Varmepumpen er en over 100 år gammel oppfinnelse som bygger på oppdagelser gjort av William Thomsen, Lord Kelvin (1824-1907). Den første varmepumpen i Norge var en forsøksinstallasjon i regi av SINTEF på 1960-tallet. Det Norske Veritas installerte sjøvannspumpe på 1970-tallet. Det skjer ingen revolusjon, men en stadig evolusjon mot bedre produkter. I 1980-årene og utover 1990-årene var dette eksotisk, på 1990-tallet var det 30-40 produsenter i Sveits. Nå er det de store konsernene som hevder seg. Det blir høyere kvalitet og mer effektive pumper.

– Hvordan utvikler salget seg for de ulike pumpetypene:
– Salget av luft-luft-pumper har lenge vært høyt, cirka 70 000 i året. Luft-vann øker og det samme gjør bergvarme, men det er nå luft-vann som er det mest vanlig til eneboliger med vannbærende varmeanlegg. Samtidig øker bruken av varmepumpe i større bygg, der er det aktuelt med kombiløsninger for varme og kjøling, som de fleste av disse byggene skal ha. Hvis du har et bygg med like stort behov for kjøling som oppvarming, må et hus med fjernvarme kanskje kjøpe en stor kjølemaskin. Foreløpig er det relativt få kontorbygg med egen med varmepumpe, men det er mange kontorbygg langs Oslofjorden som har sjøvannsvarmepumpe for oppvarming og kjøling.

– Hvordan tror du salget av varmepumper blir i 2008 i forhold til 2007, Bård Baardsen?
– Vi forventer en økning på 10-20 % i forhold til i fjor. Luft-luft-salget ligger stabilt høyt, økningen skjer på varmepumper tilknyttet vannbåren varme og større anlegg.
Medlemmene av Norsk Varmepumpeforening er 25 importører og cirka 100 installasjonsfirmaer.