Det ble i fjor utbetalt over en milliard kroner i vannskadeerstatning til private huseiere her i landet. Det forventes at dette tallet vil bli enda høyere i år og utviklingen vil altså fortsette.

Stor skadeøkning
Bakgrunnen for den negative utviklingen ligger i det faktum at det eksisterende vannledningsnettet ikke er dimensjonert for flere boliger, men like fullt kobles det stadig på nye boliger på de kommunale nettene.

- Konsekvensene er at tusenvis av boligeiere står i fare for å få kjellerne oversvømt av vann ved store nedbørsmengder, mener Gjensidige forsikring.

Gjensidige har på oppdrag fra nettopp Gjensidige laget et skadescenario for denne type boligskader.
Konklusjonen på oppdraget er at forsikringsutbetalingene vil øke kraftig i perioden 2021-2050, sammenlignet med siste 20 årsperiode. Det er store geografiske forskjeller. Noen steder vil oppleve en skadeøkning på hele 45 prosent.

Offentlig forsømmelse
- Det å ha et riktig dimensjonert vannledningsnett er helt avgjørende, fastslår Gjensidige som henviser til ”Klimatilpasningsutvalget”, som har fastslått at vi også må forvente økt nedbørsmengder i årene som kommer. Det bidrar sterkt til en forverret situasjon.

Selv om det altså er en offentlig forsømmelse som ligger bak disse utfordringene, så er det huseierne som vil få ekstraregningen i form av økte forsikringspremier. Premiene vil avspeile hvilket område man bor i. Utsatte områder vil få høyere premier enn andre og vi vil få forskjeller helt ned på kommunenivå.

Kommunene avviser
Kommunene på sin side innrømmer ingen sammenheng mellom gammelt og dårlig ledningsnett og økte vannskader, selv om det er et åpenbart etterslep når det gjelder investeringer i ledningsnettet. Helge Eide, som er direktør for interessepolitikk i KS (kommunesektorens interesse- og arveidsgiverorganisasjon), fastslår:

- Forsikringsselskapene skal få problemer med å dokumentere at mangelfullt vedlikehold av ledningsnettet gir flere vannskader. Vi avviser at kommunene sier ja til ny utbygging uten å ta hensyn til ledningsnettets kvaliteter og dimensjon.