- De ca. 40 elevene som kommer fra KEM har i hovedsak hatt bra karakterer og har lite fravær. Dette kombinert med at elevene har vist stor interesse for faget gjør at vi har jobb til de som viser at de vil og kan, sier fagkonsulent for rørleggerfaget i Buskerud, Eli Hermine Heyerdahl Eide til vvs-forum.no.

Eli Hermine Heyerdahl Eide opplyser videre at noen av bedriftene har i tillegg ansatt voksenlærlinger som kommer fra andre fag eller har annen bakgrunn enn yrkesfaglig skole.

- I Drammensområde tar bedriftene våre gjerne inn lærlinger, mens i Ringerikeregionen er det noe mer usikkert. I Hallingdal skal de kun tegne en eneste lærerkontrakt i rørleggerfaget i år mot normalt tre-fire.

Godt tilfreds
OBU tegner ca. 30 nye lærekontrakter i rørleggerfaget i 2011 og det er 10 flere enn i fjor og det er faktisk noe i overkant av definert behov. De store bedriftene som Oras og NVS ansetter i år mange lærlinger og det får selvsagt positive konsekvenser for hele Buskerudområdet.

- Vi er med andre ord veldig godt tilfreds med rekrutteringssituasjonen og fremover ser vi ingen grunn til at dette skal endre seg. Det virker som om bedriftene forstår at de er nødt til å rekruttere fagarbeidere selv og det er tydelig at tidligere nedgangstider har vært posiivt for inntaket av lærlinger, mener Eli Hermine Heyerdahl Eide,

I Telemark har man for tiden 56 lærlinger og det er 18 nye i år. I følge daglig leder for Opplysningskontoret for rørleggerfaget i Telemark, Vetle Tollefsen så regner man med at antallet vil øke til 60 utover høsten. I fjor hadde man 64 lærlinger i Telemark.

- I Møre og Romsdal har vi hatt en svak nedgang i antall lærlinger siden i fjor, men søkningen er noe bedre og vi tror i hvertfall på en bedring neste år, opplyser daglig leder Lars R. Tomren.

Håper på 60 lærlinger
Hos NRLs avdeling Vest kan daglig leder Morten Husa fortelle at lærlingesituasjonen er ganske identisk med fjoråret. I 2010 tok man inn 56 nye lærlinger og så langt er antallet 50. Målet er å komme opp i 60 lærlinger totalt på Vestlandet.

- Flere bedrifter vil ha lærlinger, men det er mangel på gode kandidater. Stort sett alle som gikk ut fra VG2 KEM i vår har fått læreplass, sier Morten Husa.
Daglig leder ved Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Vestfold, Elin Moer Brænne opplyser til vvs-forum at man tegner antakelig det samme antallet kontrakter i år som i fjor.

For få i Rogaland
- Vi kunne imidlertid gjerne hatt flere, for vi har plasser og vi har et stort udekket behov for ferdig ulærte, sier Elin Moen Brænne.

I Rogaland var behovet i 2010 93 plasser og man underskrev 84 kontrakter. Behovet for læreplasser i år er 91.

- Vi har tatt inn 63 nye i år, opplyser daglig leder NRL avdeling Rogaland, Kjell Sivertsen.

I Østfold er situasjonen ganske identisk med resten av landet, kanskje til og med noe dårligere.

- Det var labert i fjor og er for så vidt det i år også. Enkelte firmaer tar inn sin kvote og vel så det, mens andre er dessverre passive, opplyser Sverre Sandbraaten i NRL. Avdeling Øsfold.