– Vi har som mål å doble antall kvinnelige ansatte i selskapet frem mot 2025, og er svært glade for at det er en økende interesse for byggenæringen blant kvinnelige studenter, sier Linn, og legger til at det i år også er rekordmange jenter som velger bygg, anlegg, teknologi og industrifag på VG1.

Det var 53 prosent kvinnelige søkere på sommerjobb i GK. Også blant de syv som fikk prøve seg som entreprenører var det i år overvekt av kvinner. Thea Aase Pedersen er en av de fem kvinnene som fikk jobb. Hun mener kjønnsbalanse på arbeidsplassen er viktig.  

– Kjønnsbalanse er positivt både med tanke på trivselen, men også for å få et produktivt arbeidsmiljø. Det er kjempespennende å jobbe med energieffektive løsninger i bygg, og jeg syns det er kult at flere jenter har fått øynene opp for faget, sier Thea, som til vanlig studerer energi og miljø på OsloMet.

Marius Moen har gjennom sommeren jobbet som prosjektingeniør innenfor elektrofaget på Kjeller. Også han setter pris på utviklingen, og håper på flere kvinnelige kollegaer i fremtiden.

– På GK i Romerike er det flere kvinnelige elektrikere, de er dyktige og takler jobben like bra som gutta. Også blir det et bedre arbeidsmiljø med flere jenter, sier Marius som studerer el-kraft på fagskolen i Telemark.

Lærerik sommer

Studentene som har hatt sommerjobb i GK kommer fra NTNU, HVL, OsloMet og Fagskolen Vestfold og Telemark, og har jobbet fordelt på de tre ulike divisjonene; service, entreprise samt byggautomasjon og utvikling, i Oslo, Bergen, Trondheim og på Kjeller. Thea har jobbet som prosjektingeniør innenfor ventilasjonsfaget, og har hatt sin base på hovedkontoret til GK på Ryen i Oslo. Ifølge henne er det å jobbe mindre skummelt, og mer gøy enn hun hadde sett for seg.  

– GK har vært flinke til å involvere meg, og jeg har fått være med i hele arbeidsprosessen, fra prosjektutvikling, til å skrive tilbud og gjøre kalkyle, samt å være med på befaring og på byggeplass. Det å få jobbe med reelle prosjekter har gjort at jeg virkelig har fått ett innblikk i arbeidslivet, og masse verdifull erfaring. 

– Lov til å spørre om alt

Thea synes det er ganske annerledes å jobbe i forhold til det å studere. 

– Når man jobber, bruker man kunnskapen man har opparbeidet seg mye mer helhetlig. Det er mer praktisk og mindre teoretisk enn på skolen, også liker jeg at man jobber sammen i team. I GK er det lov å spørre om alt, og det har jeg virkelig benyttet meg av, sier Thea. 

Marius er enig i at det er høyt under taket i GK, og legger til at man både får mye ansvar, men også den støtten som trengs. 

– Jeg er elektriker i bunn og har derfor mye praktisk erfaring fra byggeplass. Gjennom sommerjobben har jeg fått teste hvordan det er å jobbe som elektroingeniør, noe som innebærer litt andre ansvarsområder. Det er mer kontorarbeid, også bistår jeg montører ved å svare på spørsmål ved behov. Selv om det har vært ferieavvikling på kontoret, har det alltid vært noen jeg kan huke tak i eller ringe om jeg lurer på noe. Det har derfor alltid føltes trygt. 

Fått jobbtilbud

Thea har fått tilbud om fast jobb i GK og skal fortsette å jobbe deltid ved siden av studiene. 

– Å få jobbtilbud er jo det beste som kunne skjedd. Jeg brukte ikke mange sekundene på å takke ja. Jeg håper jeg kan fortsette å jobbe med noen av de samme prosjektene som jeg fikk begynne på nå i sommer. 

 

Linn Rannstad Neergaard er glad for å ha fått Thea med på GK-laget og forteller at det å ta inn sommerstudenter gir ett gjensidige læringsutbytte. 

– Sommerstudenter er nyttig for oss i et rekrutteringsperspektiv. Vi blir bedre kjent med kandidaten ved å jobbe sammen over tid, enn gjennom intervjurunder. Vi får også vist frem bredden i vår kompetanse og mer av hva vi jobber med, avslutter hun.

Hun anbefaler alle studenter som er nysgjerrig på bransjen, og kunne tenke seg arbeidserfaring å søke sommerjobb.