- Vi sendte for en uke siden ut en e-post og responsen har vært formidabel. Mange hundre har allerede registrert seg og er følgelig potensielle kunder. Det lover godt, sier en smilende administrerende direktør, Lars Øivind Kjølberg i IGros AS til vvs-forum.no.

Gleder seg
Smiler fra øre til øre gjør også CEO i Frigaard-gruppen, Trond Frigard da han tar oss i mot i selskapets hovedkontor på Bredmyra utenfor Sarpsborg. Frigaard er mannen med kapitalen og er hovedeier i det nye selskapet sammen med Kjølberg, som for øvrig har en fortid som etablerer av www.vvskupp.no for noen år tilbake.
- Her er et bare lutter glede. Vi gleder oss til å ta opp kampen med de store innen bransjen, men har ingen ambisjoner om å bli størst. Det tar tid å komme inn i bransjen, men vi er optimister på sikt, sier Frigaard uten å nøle.

- Hvordan tar du sjansen på å kaste deg inn i et såpass tøft og kapitalkrevende marked som VVS-bransjen?
- Da jeg fikk høre at det kun er tre aktører i bransjen forstod jeg raskt at det er muligheter til å tjene penger. En bransjeforening med tre medlemmer hører fortiden til. Her må det være mye å utrette, så vi ser mulighetene og ikke hindringene, men som nykommere er vi ydmyke til våre konkurrenter. De gjør det på sin måte og vi på vår.

Driver som bøndene…
- Kanskje kommer også en aktør til i løpet av høsten, så da blir et fem totalt. Da begynner vel konkurransen å hardne til?
- Kanskje, det. Vi frykter det ikke, sier Frigaard som synes VVS-bransjen minner litt om det hvordan det norske landbruket drives.
 - Man driver slik man alltid har gjort. Bøndene har stort sett nøyd seg med å skifte ut hesten til fordel for traktoren. VVS-bransjen er konservativ og lite nytenkende i frykt for å miste kunder. Det er her v har vår force som nykommer.

Saken fortsetter under bildet.

Her er en av lagerbygningene som disponeres av iGros AS.

Skal drive kostnadseffektivt
Kostnadseffektivt. Det er nøkkelordet som ligger til grunn i visjonen til Kjølberg og Frigard. Ved å etablere seg mest mulig kostnadseffektivt, så skal man tilby sine kunder nøyaktig de samme produktene til bedre priser enn alle andre.
Gjennom sine firmaer Altistore, Sarpsborg Metallindustri og Scandnavian Storage Group har Frigaard-gruppen lang og bred erfaring med handel av varer, innarbeide rutiner på innkjøp, lager, logistikk og distribusjon i Skandinavia. All den kompetansen og hele apparatet vil IGros AS dra nytte av.
- Alle bestillinger foretas via www.igros.no og selskapet vil drifte sine kunder ut fra ett hovedlager. Våre konkurrenter har opp til 60 utsalgssteder i Norge og det sier seg selv at dette blir kostbar drift. Vi kan tilby ”dag til dag levering” av varer som lagerføres, sier Lars Øivind Kjølberg.
E-handel fremtiden

- Men rørleggerne er vant til å kjøre til en grossist og hente sine varer. Tror dere ikke at de vil fortsette med akkurat det?

- En del sevicerørleggere vil nok fortsatt gjøre det når det gjelder småting, men større leveranser er det ikke slike behov. Det er også slik at rørleggerne vil kunne tjene penger på å bli mer effektive og ikke reise av gårde hver gang de trenger noe. Med mer planlegging er det penger å tjene på flere fronter for rørleggerne, og så handler det om en holdningsendring. På et eller annet tidspunkt vil det skje strukturelle endringer. E-handel er fremtiden uansett hva man måtte mene, fastslår Kjølberg.

Leverandørboikott?
- Hvilke omsetningsmål har dere for 2011?
- Vi har klare mål for driften, men er ikke så opptatt av omsetning. Vi er kun tre ansatte foreløpig i tillegg til de fellesfunksjoner vi drar nytte av i Frigaardgruppen, så vi trenger ikke så mye for å holde hjulene i gang. Marginer og inntjening er det viktigere å ha fokus på, mener Kjølberg.

IGros AS har sikret seg varer og produkter fra de mest anerkjente leverandørene. Arbeidet med å komplettere leverandørlisten fortsetter. Om frykten fra å bli utesteng fra markedet etter at de veletablerte eventuelt vil presse leverandørene, sier Frigaard:
- Vi har drøftet problemstillingen, men ser ikke at den er spesiell reell. Vi har våre alternative løsninger på det. Er det for øvrig noen der ute som vil samarbeide med oss, så ta kontakt.