Insolvens i den svenske byggebransjen har også i år økt mer enn gjennomsnittet, viser de siste tallene fra næringsliv- og kredittinformasjonsselskapet UC i Sverige.

Göteborg selskapet Cero Ventilasjon ble erklært konkurs 10. juli. Selskapet hadde en omsetning på ca SEK 69 millioner med 34 ansatte og et resultat før skatt på i overkant av 916 000 kroner. Konkursen i Cero Ventilasjon er et resultat av at en stor kunde, byggefirmaet Gebab, erklært seg konkurs uken før, skriver VVSsiffror.se.

- Vi anslår tapene i de pågående prosjektene og fordringer til 3,5 millioner kroner, sier konkursforvalter Ulf Sahlin hos Rosengrens Advokatbyrå, til VVSsiffror.se.

9. juli erklærte Comfort-medlem Enstaberga Rörlednings Aktiebolag  seg konkurs. Selskapet ble stiftet i 1944.

Sundsvall Värme & Sanitet ble slått konkurs den 28. juni. Selskapet ble stiftet i 1948, omsatte for rundt 20 millioner med 16 ansatte. Resultat etter finansposter var ca 116.000 kroner etter fire år med negative resultater.

Svenske VVS-Forum har i sommer skrevet om konkurs av Gävle-selskapet Bertils Rörteknik og ventilasjonsselskap Bosab i Landskrona. Ifølge nettmagasinet Landskrona Direct ble Bosab grunnlagt i 1978, og eieren Bo Sandin sier at konkursen skyldes en jobb som " gått snett".

- Vi fikk en forespørsel om rehabiliteringav en stor jobb i Malmö. Dette ble rett og slett for mye for oss. Dette, kombinert med den tøffe økonomiske situasjonen i byggebransjen har ført oss hit vi er nå. Men jeg håper av hele mitt hjerte at noen andre tar over. Selskapet er etablert og alt er på plass, sier Bo Sandin til Landskrona Direct.

Totalt sett var det færre konkurser i juli i Sverige, en nedgang på tre prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge UC. For hele 2013 økte imidlertid konkurser med 10 prosent sammenlignet med året før. De fleste konkurser i år har vært i byggebransjen, 727 stykker, en økning på 12 prosent.

- Den usikre økonomien betyr at mange drøyer med kjøp av leiligheter, og dette påvirker byggenæringen. Konsekvensen av mindre byggeaktivitet er at mange selskaper får problemer, sier arkedssjef Roland Sigbladh i UC i en pressemelding.

Konkurser i år for hele næringslivet i Sverige er omtrent det samme som i 2009 og er den høyeste siden 2003.