Skagerak Varme AS og Agder Energi Varme AS skal danne et felles selskap for bygging og drift av anlegget. Energikilden er flis med lett fyringsolje for spiss- og reserveeffekt. Fjernvarmeområdet vil i hovedsak omfatte Sandefjord sentrum, Kilen brygge, Bugården og Heimdal.

I likhet med det Trondheim-baserte selskapet Biovarme AS, som alt har sendt konsesjonssøknad til NVE, vil de nye aktørene søke kommunen om tilknytningsplikt etter plan- og bygningslovens paragraf 66 a når en eventuell konsesjon foreligger.

– Jeg ser svært positivt på de to foreliggende konsesjonssøknadene. De viser at Sandefjord er i sentrum for oppmerksomheten for å legge opp til framtidas energiforsyning, sier naturforvalter Ole Jacob Hansen i kommunen til Sandefjords Blad.

– Fjernvarme basert hovedsakelig på ren bioenergi vil delvis erstatte elektrisk kraft, noe som må sies å være en fordel all den til Norge importerer mye strøm som igjen er produsert ved kullkraftverk, sier naturforvalteren.

– Prinsippet om at fjernvarme i Sandefjord tydeligvis er interessant for aktører og leverandører, er i seg selv bra. Biovarmeanlegg er helt i tråd med de viktige føringer myndighetene legger opp til i sin klima- og energipolitikk, mener Hansen.

Fjernvarmeselskapet vil etter å ha investert 43 millioner kroner kunne produsere 40 GWh, eller en effekt på 20 MW. I tillegg til de 43 millioner kronene er det tatt høyde for 70 kundesentraler og stikkledninger med en gjennomsnittspris på 200.000 kroner pr. stk., som medfører en investeringskostnad på 14 millioner.

Begge de to selskapene, Skagerak Varme AS og Agder Energi Varme AS har omfattende erfaring med utbygging av fjernvarmeanlegg fra sine utbygginger i Horten, Porsgrunn, Kaldnes i Tønsberg, Kristiansand, Arendal, Risør, Grimstad og mindre byer i Agder.

De fleste av disse anleggene benytter spillvarme og/eller biobrensel som grunnlast. Agder Energi har hittil investert nær 300 millioner og har planer om ytterligere 600 millioner. Skagerak Varme har hittil brukt nær 100 millioner med planer om ytterligere 400 millioner kroner.

Utbyggingen i Sandefjord er tenkt gjennomført ved hjelp av en egen utbyggings- og driftsorganisasjon i Vestfold.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som skal ta stilling til søknadene.