Flere lokale politikere har i lengre tid ønsket en utredning om hvilke energibesparende strategier og konkrete planer Lyse Energi har.

Bare i år har det vært tre henvendelser til energiselskapet for å få svar først og fremst om hva slags planer Lyse har for å etablere et fjernvarmenett fra Forus til Jåsund.

– Dette er en helt sentral sak innen arbeidet med å redusere energiressurser i kommunen, mener Jan Sigve Tjelta (krf) til Solabladet.

Lyse forklarer at i dag kan de som bor i nærheten av selskapets fjernvarmenett får fjernvarme.

Lyse har sitt energigjenvinningsanlegg på Bærheim, der det distribueres varme.

Politikerne ønsker at fjernvarme skal benyttes til boligutbyggingen på Jåsund og Myklebust.

I brev til Sola kommune redegjør nå Lyse Energi om hvilke muligheter som foreligger.

– Hele Jåsund-utbyggingen vil ikke alene ha tilstrekkelig energigrunnlag for å legge fjernvarmeledning videre fra Skadberg, selv med støtte fra Enova, opplyser administrerende direktør i Lyse Energi AS, Eimund Nygaard.

Ifølge ham må kundegrunnlaget på vei til Jåsund være større enn det er i dag for at en slik ledning kan legges.

– Vi arbeider med å analysere kundegrunnlag, størrelse på investeringer og behov for Enova-midler, forklarer Nygaard.

– Kommunen kan bidra til realisering av våre energistrategier ved å knytte aktuelle kommunale bygg til fjernvarme og konvertere fra strøm, påpeker Lyse.

Energiselskapet bemerker videre at det også vil hjelpe om Sola kommune vedtar reguleringsplaner, kommunedelplaner og tilknytningsplikt innen Lyses konsesjonsområder.

– Dette vil bidra til å kunne framskyve tidspunktet for videreutvikling av fjernvarme i kommunen fra anlegget på Bærheim, sier Lyse Energi AS.

Inntil videre er det ikke bedriftsøkonomisk forsvarlig å legge fjernvarmeledninger rundt omkring i kommunen.

Målsettingen til Lyse er likevel klar: Fjernvarme fra gjenvinningsanlegget har førsteprioritet.

– Dette må etableres steg for steg i et langsiktig perspektiv. Det er en forutsetning at det bygges opp lokale nærvarmenett som senere, når kundegrunnlaget er tilstrekkelig til å forsvare slike tunge investeringer, kan knyttes sammen med et større sentralnett for distribusjon av spillvarme og eventuelt biovarme, forteller administrerende direktør i Lyse Energi AS, Eimund Nygaard.

Les hele artikkelen på Solabladet