Nå virker det som om leverandøren har trukket produktet fra sine hjemmesider.

Da Helge Folkestad presenterte CBB energisentral for første gang på energi- og miljøkonferansen i 2010, ble han sterkt angrepet av sivilingeniør Trond Thorgeir Harsem. Harsem mente at CBB-sentralen bare er juks fordi den forutsetter varme fra ingenting. Ifølge Harsem er den dermed i strid med termodynamikkens første lov, som sier at mengden av energi er konstant, den kan verken skapes eller ødelegges, bare gå over fra én form til en annen.

Den første installasjonen av energisentralen ble installert på Skillebekk barnehage i høst, og det er Oslo kommune ved Omsorgsbygg som er oppdragsgiver. Ingen måletall foreligger foreløpig fra leverandøren, og man sier at det ikke er startet målinger ennå. Men samme mann som kritiserte energisentralen i fjor, og også i år under Kielkonferansen, Trond Thorgeir Harsem mener at det er klin umulig at boksen med det rare i som VVS-forum har beskrevet den som, kan i det hele tatt levere varme.

CBB energisentral er en maskin som i prinsippet gjør det samme som en varmepumpe, men uten utedel, energibrønn eller andre former for energitilførsel. Maskinen er en boks som står i kjelleren, og skal ifølge produsenten ha en levetid på 20 år. Det betyr at boksen i tyve år må av gi mer varme enn den tilføres.

Som VVS-forum i forrige uke skrev, er dette helt umulig ifølge Harsem. Det medførte at Harsem selv oppsøkte Skillebekk barnehage som har installert to CBB energisentraler, og noterte måleresultater fra dataskjermen.

De tallene Harsem fikk frem var ikke bra:
Tilført elektrisk kraft         Levert varme     Virkningsgrad        
5 185 kWh                             4 300 kWh         0,83
5 572 kWh                             4 900 kWh         0,88

Målingene viser at maskinene leverer mindre energi i form av varme enn de får tilført av elektrisk energi. Folkestad så ikke ut til å være veldig bekymret over dette, og påpekte at målingene ennå ikke er begynt. Høgskolen i Oslo har gjort CBB-maskinene i fyrrommet til Skillebekk barnehage i Oslo til et forskningsprosjekt, og skal gjøre målinger i hele vinter. Sannheten om anlegget får vi våren 2012.

Nå er tydeligvis energisentralen fjernet helt fra selskapets hjemmeside. Det kan bety flere ting. VVS-forum velger å tolke det som at MultiEnergy Norge ikke vil markedsføre et produkt som det er så mystikk rundt, og som ikke kan vise til noen form for dokumenterte resultater.

Det er også viktig for leverandørene i varmebransjen samlet sett å fremstå som seriøse. Det er mange dyktige leverandører i markedet, og alle må kunne stole på at den informasjon som kommer fra det holdet, påpeker flere aktører. Derfor er det viktig at alle er sitt ansvar bevist i forhold til å selge inn løsninger som man vet i utgangpunktet ikke holder mål.