30. mars i år reiser setter fire rørleggerelever fra Sogn videregående skole seg på flyet til Düsseldorf. Derfra går ferden videre til Hilden, en by med 57 000 innbyggere. Der skal de tilbringe tre uker, med et program som består av fire ukedager i bedrift og én på skole. Sammen med rørleggerne reiser to fra transportlinjen. Verten i Tyskland er yrkesskolen i Hilden, Hilden Berufskolleg.

Hva er det så som lokker de fire syttenåringene til Tyskland? Til VVS-forum svarer de fire at de ønsker litt variasjon og å se hvordan folk har det andre steder. Skulle de få språkproblemer er det bare å be Shakar om hjelp, for han har bodd i Tyskland i tre år og gått på skole der. Han kan fortelle lom en skole hvor kravene til oppførsel og innsats er atskillig høyere enn i norsk skole. Også Edvard Raastad har en tilknytning til Tyskland, i det han familievenner der.

Utenlandsoppholdet modner gutta
På sogn er det internasjonal koordinator Agnes Svendsen som sørger for at gutta kommer seg ut av landet. Hun kan fortelle at det var mange som søkte om disse fire plassene, og at det er fire flinke og motiverte unge menn som nå skal svinge rørtangen i Tyskland.

– Dette er et såkalt leonardoprosjekt, opplyser Agnes Svendsen. – Det betyr at Leonardo, et omfattende internasjonalt kulturprosjekt, betaler både reiser, forsikring, kost og losji. Det er kun lommepenger elevene må ut med selv.

– I Hilden har vi tidligere hatt et prosjekt med transport og logistikk, opplyser Agnes Svendsen videre. – Dette blir en blanding av transport og installasjon. Før var ikke rørleggere med her, men vi har tidligere hatt et toårig prosjekt med rørleggere utplassert i Bielefeld. Dere har vi i lang tid hatt et samarbeid med bilmekanikerne. Det er forandringer i Bielefeld som har gjort at vi nå bytter til Hilden.

– Hvile erfaringer har dere med elever som har vært i Tyskland, Agnes Svendsen?
– Erfaringen er veldig gode. Det skyldes også god organisering fra Håndverkskammeret i Bielefeld, men det opplegget måtte vi kjøpe, og det var ikke billig. Forandringer i Bielefeld har gjort at vi nå har byttet til Hilden.

– Hva med språket?
– Elevene på rørfag har ikke hatt tysk, men det går greit. I Tyskland går det på engelsk, men vi har en intensiv opplæring i tyske faguttrykk og høflighetsfraser. Det er viktig for dem å vite at man er høfligere i Tyskland enn i Norge – så slipper de å dumme seg ut.

– Vi ser på elever som har vært ute at de har forandret seg, de er mer modne, de vokser på dette. En gang hadde jeg med en elev på en presentasjon i regi av Leonardo – han hadde fått tilbud om å starte firma sammen med to karer i det firmaet han jobbet for, forteller internasjonal koordinator Agnes Svendsen til VVS-forum.