Det arbeides på høygir for å finansiere et pilotprosjekt for produksjon av solcellesilisium på Lilleby fabrikker i Trondheim. Med 400 friske millioner vil prosjektet være på skinner.

- Det vil være forløperen til fullskalaproduksjon, som vi håper kan komme i gang på Orkanger ved utgangen av 2011, sier administrerende direktør Thorstein Abrahamsen i Fesil Sunenergy til petromagasinet.no.

- Det som er spesielt er at vi har utviklet en egen metalurgisk prosess - Solsilc - basert på norskutviklet kunnskap og kompetanse. Vi er stolte over at prosessen vil bruke rene råvarer, og ha lavt energiforbruk. Solsilc-prosessen har ca. 70-75 prosent lavere energibruk enn standard kjemisk prosess, og inntil 90 prosent lavere CO2-utslipp enn en slik prosess, sier han.

I de første årene regner man med en omsetning på to milliarder kroner med gode resultatmarginer ved to produksjonslinjer før første byggetrinn fullskalafabrikk.

Potensialt på Orkanger er seks produksjonslinjer, seks milliarder i omsetning i året og 500 ansatte.

Innovasjon Norge gir nå inntil 50 millioner kroner i risikolån, mens rammen tidligere var 15 millioner.

- Vi trenger nok lån og tilskudd på 300-350 millioner forutsatt at det resterende beløpet egenkapitalfinansieres, sier Abrahamsen.

Fesil Sunenergys ambisjoner er å bli en av de tre største aktørene innenfor salg og produksjon av oppgradert metallurgisk fremstilt silisium av solcellekvalitet (UMG Si) innen 2015.

Solcelleindustrien har vokst sterkt med 30 prosent årlig de siste årene, og det antas at veksten fortsatt holder seg. Flaskehalsen i solcelleproduksjon har vært mangelen på rent silisium av solcellekvalitet.

Solcellebransjen har tidligere basert seg på avkapp fra elektronikkindustrien, men mengden er ikke tilstrekkelig til å dekke etterspørselen nå.

- Oppgradert mettalurgisk silisium av solcellekvalitet vil kunne dekke den raskt økende
etterspørselen. Fesil Sunenergy vil være en av hovedaktørene i dette markedet, sier Abrhamsen til petromagasinet.

Les hele artikkelen på petromagasinet.no