-Pilotanlegget representerer et svært viktig utviklingstrinn mot vår ambisjon om etablering av en fullskalafabrikk på Orkanger. Fabrikken på Orkanger har et potensial for å sysselsette inntil 500 personer, sier administrerende direktør Thorstein Abrahamsen i Fesil Sunergy AS.

Prosessen som er utviklet for den nye produksjonen kalles ”Solsilc-prosessen”, og har inntil 75 % lavere energiforbruk enn standard kjemisk prosess, og inntil 90 % lavere CO2-utslipp. Et fullskala anlegg vil ha potensial for årlig produksjon av solcellesilisium som anvendt i solceller vil produsere 2 TWh fornybar energi pr år. Dette tilsvarer til sammenligning 45 % av elektrisitetsforbruket i Sør-Trøndelag fylke og ca. 50 % mer enn kraftforbruket i fylkets to smelteverk (Elkem Thamshavn og FESIL Holla Metall).

- Tilskuddet fra ENOVA er svært avgjørende for å få fullfinansiert pilotanlegget, som har et totalt kapitalbehov på 210 mill. kr. i perioden 2009-2010. ENOVAs bidrag vil kunne være utløsende for øvrig finansiering fra Innovasjon Norge, eiere og banker, sier finansdirektør Bjørnar Reitan i Fesil Sunergy AS.

Prøveproduksjon og testing vil skje på Lilleby industriområde fra 1.kvartal 2010 i samarbeid med internasjonale partnere. Et fullskalaanlegg er planlagt å stå ferdig innen 2012. Satsingen vil kunne bringe Norge i tet for produksjon av solcellesilisium basert på metallurgiske prosesser.

- Byggingen av pilotanlegget er en spennende videreføring av mange års forskning og utvikling, og viser hvordan satsing på ny teknologi i norsk industri både kan bidra til rimeligere solcelleproduksjon og en mer energieffektiv produksjon i Norge, sier områdeleder for Ny Teknologi, Kjell Olav Skjølsvik i Enova SF.

- Regjeringen er opptatt av å få frem denne typen prosjekter i norsk næringsliv og industri, hvor potensialet for energieffektivisering ofte er betydelig. Dette prosjektet gir ikke bare miljøvennlig solcellemateriale, men også redusert energibruk i produksjonsprosessen. Evnen til slik langsiktig posisjonering kan bli svært viktig for norsk industri, hvor energi og særlig elektrisitet blir et knappere og mer verdifullt gode i fremtiden, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.