Dermed kan sluttbrukere miste muligheten for å benytte seg av fellesmåling. Norsk Teknologi har i sitt høringsbrev advart sterket mot å fjerne fellesmåling som prinsipp, og mener dette vil svekke konkurranse i markedet og utvide nettselskapenes naturlig monopol.

Endringsforslagene som nå er sendt ut på høring, innebærer at energitjenester for måling, avregning og fakturering av norske sluttbrukere av elektrisitet blir tjenester som ligger til områdekonsesjonærs monopolvirksomhet. I realiteten er dette en utvidelse av nettselskapenes naturlig monopol.

Monopol/konkurranse
Norsk Teknologis hovedanliggende i høringen er at OED og NVE i forskriftsarbeidet, som følger av lovendringene, lager gode og hensiktsmessige regelverk som skiller mellom nettvirksomhet (del av naturlig monopol) og energitjenestevirksomhet (konkurranseområde i sterk vekst). Norsk Teknologi er av den klare formening at høringsforslaget, slik det nå foreligger, ikke er tilstrekkelig konsekvensutredet; verken samfunnsøkonomisk, brukerøkonomisk, energipolitisk og konkurransepolitisk. Heller ikke de markedsmessige konsekvensene er tilstrekkelig utredet og analysert. En slik konsekvensutredning er spesielt viktig i lys av den pågående høringen og kommende implementeringen av AMS, en forventet innføring av EUs Energitjenestedirektiv (herunder innføring av hvite sertifikater), innføring av energimerkeordning for bygg (på høring), samt etableringen av et felles nordisk sluttbrukermarked for kraftleveranser. Man kan risikere, hvis dette høringsforslaget blir vedtatt, at man om kort tid vil måtte reversere vesentlig deler av regelverket.

Svekket energieffektivisering
Det foreslåtte regelverket vil etter Norsk Teknologis oppfatning svekke arbeidet med energieffektivisering, som av FN, IEA og EU er definert som det aller viktigste klimapolitiske tiltaket. Norsk Teknologi er videre forundret over at NVE her legger opp til at nettselskapenes naturlige monopol skal utvides. På området energieffektivisering kan det lett oppfattes som et paradoks at de aktørene som leverer en vare, også skal få et utvidet ansvar for å begrense bruken av den samme varen. Fraværet av konkurranse fra 3. parts aktører på området energieffektivisering, gitt forslaget om en utvidelse av monopolet, vil sterkt bidra til å trenere og forsinke arbeidet med energieffektivisering. Norsk Teknologi er svært bekymret for en slik utvikling.

Konsekvensutredning
Forslaget om å forby fellesmåling må etter Norsk Teknologis oppfatning legges på is i påvente av en dypere konsekvensutredning. Norsk Teknologi vil også knytte noen kommentarer til delen av endringsforslaget som omhandler anleggsbidrag. Norsk Teknologi er prinsipielt enig i at så langt det er mulig skal den som utløser investeringer i nettet, betale for dem. Reglene for fastsesttelse av anlegggsbidrag må imidlertid være utformet slik at en unngår tilfeldig og ulik praktisering. NVE bør søke en regelverksutforming som gir klare retningslinjer for praktisering som sikrer likebehandling og forutsigbarhet.

Skrevet Norsk Teknologi